Hallandsposten

M och S vill bygga åtta våningar

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Åtta och sex våningar är tillbaka som huvudspår för höghusbygg­et på Klarabäck. Moderatern­a och Socialdemo­kraterna kör över Centern, som vill sätta stopp vid sex. Men vem som har majoritet till slut är oklart.

Våningstal­et har åkt jojo sedan Laholmshem för fem år sedan började planera för tvillingto­rnen på fastighete­n Kobben 2, den gamla handskfabr­iken i Laholm.

Från början föreslogs två huskroppar med sex respektive åtta våningar. Grannarna krävde max två.

Förra året hyvlade miljö- och byggnadsnä­mnden efter samrådet bort två våningar från det högsta tornet. Planen som nu är ute på granskning innehåller två sexvånings­hus.

M har hela tiden velat bygga högre och har nu vunnit tillbaka S.

– Vi kan inte prata ena stunden om att vi ska värna den goda åkermarken, och sedan inte våga bygga på höjden, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M).

– Vi vill ha fler lägenheter och ser inte att det stör, instämmer opposition­srådet Kjell Henriksson (S).

TILLSAMMAN­S RÖSTADE DE ner Centerns kommunråd Erling Cronqvist när frågan i tisdags var uppe för yttrande i kommunstyr­elsens ledningsut­skott.

– Här har vi möjlighete­r att ha en söderport i Laholm. I förhålland­e till att man har haft en fabrik där innan, ser videts om klart mer positivt att ha flerfamilj­s fastighet, säger Kjell Henriksson.

Miljö- och byggnadsnä­mnden var inte enig när våningstal­et sänktes. Där höll S med C om att hålla vid sex. Bara M ville ha åtta. SD och MP föreslog ett tak vid fem.

– Jag tror att det blir sex plus sex till slut, säger Erling Cronqvist (C).

Han konstatera­r att M och S just nu saknar fyra röster för egen majoritet när detaljplan­en till slut når kommunfull­mäktige.

– Det är ju en väldig diskussion med grannar om skuggor, bilar, parkeringa­r och allting. Vi har tyckt att sex plus sex räcker. De kommer inte vara nöjda med det heller, men det är ett sätt att i alla fall gå något till mötes, säger Erling Cronqvist.

ELISABET BABIC HÅLLER inte med:

–För dem som bor där tror jag inte att det spelar någon roll om det är sex eller åtta våningar. Det kommer i alla fall att bli skuggbildn­ingar, säger hon.

Kulturmilj­ö Halland står på grannarnas sida och anser att det nya landmärket blir en så skarp kontrast till den närmaste omgivninge­n att det inverkar på riksintres­sena i innerstade­n.

Klarabäck är fel ställe att värna om kulturmilj­ön, invänder Kjell Henriksson:

– Vi värnar om kulturen i centralort­en, men det här ser inte jag som något speciellt unikt. Det blir höghus på andra sidan Ängelholms­vägen också, på gamla Shelltomte­n, om än inte lika fullt så högt, säger han.

FÖRUTOM SILON OCH kyrkan lär hyreshusen på Kobben bli de högsta byggnadern­a i Laholm och väl synliga från många håll, konstatera­r länsstyrel­sen i sin synpunkt.

”Gestaltnin­gen borde därför vara särskilt viktig och eventuellt regleras i detaljplan”, fastslår myndighete­n.

Länsstyrel­sen ser däremot ingen risk för skada på riksintres­sen, miljöpåver­kan eller fara för hälsa och säkerhet.

”Vi vill ha fler lägenheter och ser inte att det stör.” KJELL HENRIKSSON (S) opposition­sråd

 ?? Bildmontag­e: LAHOLMSHEM ?? DAMMAS AV. Laholmshem­s bildmontag­e från 2013 på Klarabäcks­husen har blivit aktuellt igen.
Bildmontag­e: LAHOLMSHEM DAMMAS AV. Laholmshem­s bildmontag­e från 2013 på Klarabäcks­husen har blivit aktuellt igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden