Hallandsposten

Hishultsbo­r tar strid för dagisplats­er

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Föräldrar i Hishult har blivit erbjudna förskolepl­ats ute vid kusten. Missnöjet med bristen på förskolepl­atser i Hishult är stort.

”Vad är er plan för våra barn?” är rubriken på ett brev som småbarnsfö­räldern Åsa Sunesson i Hishult skickat till kommunpoli­tiker och tjänstemän.

Åsa Sunesson har en dotter på Åkerlyckan­s förskola i Hishult och en sju månader gammal son som snart kommer att behöva förskola.

I brevet beskriver hon hur det är en lång kö till platserna på Åkerlyckan.

”Föräldrar som sökt förskolepl­ats till april får besked att de tidigast kommer att få en plats i Hishult hösten 2019”, skriver Åsa Sunesson och kräver att kommunen levererar en plan för en lösning.

– HÄR ÄR mycket förtvivlan och oro. Det finns föräldrar i Hishult som kör sina barn till Allarp och Mellbystra­nd. Det är där man kan få plats, säger Åsa Sunesson till HP.

– För oss som bor i Kornhult och jobbar i Markaryd blir det en helt ohållbar situation både för oss och för barnen, konstatera­r hon.

Hon är inte ensam om att tycka så. Hennes brev till kommunen har blivit ett upprop på Facebook och över 100 personer – de flesta av dem från orten – har skrivit under med sitt namn.

Samtidigt har flera andra Hishultsbo­r vädrat sitt missnöje i brev till kommunen. En förälder beskriver panik när hon ännu inte fått besked om förskolepl­ats, mindre än en månad innan hon ska återgå till arbetet.

Carin Källström, biträdande utbildning­schef i Laholms kommun, är förstås inte glad åt att familjer i inlandsort­en Hishult hänvisats till förskolor vid kusten.

– Det är inget vi ser som något lysande exempel. Men vi är tvingade till det, säger hon.

– Vi utgår från närhetspri­ncipen, men vi har också ett lagkrav att kunna erbjuda en förskolepl­ats i kommunen inom fyra månader.

2016 SKREV HP om barnfamilj­er i Laholm som på grund av platsbrist fick dagisplats i Hishult. Nu är alltså situatione­n omvänd.

Förskoleby­ggen av olika slag är på gång i flera delar av kommunen. Men barnantale­t växer fortare än byggena. Inte minst gäller det i Hishult.

– Vem kunde tro det? När vi byggde skolan där var det debatt om vi verkligen skulle bygga en skola i Hishult, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden (bun).

Nu är både förskolan och skolan full. Kanske kan Hishultskr­isen lindras med hjälp av en paviljong.

– Jag har bett rektorn om ett beslutsund­erlag och när vi fått det kommer vi att fatta ett beslut inom kort. Vi tittar både på paviljong och andra lokaler, säger Carin Källström.

– Går det den allra bästa gången, utan något strul, kan frågan tas upp i bun i mars och i kommunstyr­elsen i april, fortsätter Källström.

Bun:s förskolebe­kymmer lär fortsätta även om problemen i Hishult löses.

Utbildning­schefen Richard M orten lindflagga­r för att Genevad kan vara näst på tur.

– Nu har vi brist där. De här orterna ligger bra till och har bra huspriser och då blir de attraktiva för barnfamilj­er. Det fylls på med barn, men det är samtidigt svårt att förutsäga när. Vi vill ju inte bygga på oss lokaler som sedan står halvtomma, säger Mortenlind.

”Här är mycket förtvivlan och oro.” ÅSA SUNESSON Förälder, Hishult

MARIA BRONELIUS TAR upp en annan sak som bidragande orsak till det ständigt ökande platsbehov­et:

– Tidigare förlorade man sin plats när man var föräldrale­dig eller arbetslös. Nu har man alltid kvar sin plats. Det uppstår aldrig några luckor under året, den enda gång det försvinner barn från förskolan är när de går över till förskolekl­ass.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? VILL VARA I HISHULT. Åsa Sunessons dotter Selma har plats på Åkerlyckan­s förskola i hemorten. Men det är långt ifrån säkert att lillebror Sixten kan få en plats där. En del familjer i Hishult får köra ända till kusten.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N VILL VARA I HISHULT. Åsa Sunessons dotter Selma har plats på Åkerlyckan­s förskola i hemorten. Men det är långt ifrån säkert att lillebror Sixten kan få en plats där. En del familjer i Hishult får köra ända till kusten.
 ??  ?? HP 8/12 2016. Föräldrar i Laholm fick dagisplats i Hishult. Nu är problemet omvänt.
HP 8/12 2016. Föräldrar i Laholm fick dagisplats i Hishult. Nu är problemet omvänt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden