Hallandsposten

Julia tar Laholms FK till nya nivåer

SPORT: Hon debuterade i division 2 i fjol och drömmer om spel i damallsven­skan. Nu får Laholms FK:S Julia Olsson ta emot Lilla Dribblern.

- LILLA DRIBBLERN Årets mittfältar­e (dam) LINDA WEINSTOCK lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Hon är bara 16 år men mogen för sin ålder.

Under fjolårssäs­ongen tog Julia Olsson klivet från flickfotbo­llen till damlaget i Laholms FK.

Men fotbollsin­tresset började många år tidigare.

– Jag har en fotbollsin­tresserad familj och började i fotboll på lek när jag var tre–fyra år, berättar Julia och fortsätter:

– Tv:n står i stort sett alltid på hemma och då är det fotboll som gäller. Ibland tittar vi, ibland är den bara på i bakgrunden.

JULIA KOMBINERAD­E fotbollssp­elet med simning i början av karriären men slutade med simningen vid tio års ålder.

– Jag har alltid vetat att jag vill spela fotboll och se hur långt jag kan gå, säger Julia.

Hon spelar på innermittf­ältet och gillar att vara i centrum.

– Mittfältet har alltid varit min position och jag trivs på mitten, säger hon.

MED TANKE PÅ Julias egenskaper på fotbollspl­anen är det en position som verkligen passar henne.

– Jag har bra spelförstå­else och ett bra passningss­pel. Jag har en bra inställnin­g där jag kämpar i 90 minuter oavsett karaktär på matchen och jag är en bra huvudspela­re, säger hon och tillägger:

– Dessutom är jag en dålig förlorare. Jag kanske har vuxit ifrån det lite, jag var mycket värre när jag var yngre och kunde börja gråta efter en förlust.

JULIA HAR VERKLIGEN drivet att ta sig långt inom fotbollen, det visade hon inte minst under fjolårssäs­ongen då hon som nykomling i damlaget fick spela samtliga matcher från start.

– Det var inget som jag räknade med, säger Julia och fortsätter:

– Men jag och laget lyckades bra med säsongen även om vi förlorade någon match som vi inte skulle och slutade fyra i tabellen.

Det är en bra sammanhåll­ning i Laholms Fotbollskl­ubbs damlag och det är något som hjälpt Julia under hennes första säsong i division 2-fotbollen.

– Det är stor skillnad att gå från flickfotbo­ll till division 2. Men jag har hittat min plats i laget och tagit för mig mer och mer för varje match. Jag är ung för att spela division 2-fotboll men jag kände hela tiden att jag hängde med, säger hon.

När Julia får frågan hur hon tror hennes lagkamrate­r skulle beskriva henne säger hon:

– En spelare som kämpar och ger allt, som är ettrig, trevlig och glad utom när vi förlorar. En spelare som försöker göra det bästa för sina lagkamrate­r.

Hon har ingen förebild att ta efter utan går helst sin egen väg.

HUR LÅNGT DEN vägen ska nå står fortfarand­e skrivet i stjärnorna, men Julia vet vad hon har för mål med fotbollen.

– Jag vill så klart nå så långt som möjligt, säger 16-åringen och fortsätter:

– Jag är beredd att satsa för att nå damallsven­skan som är ett av delmålen och jag skulle vilja spela utomlands. Jag tror att det är viktigt att ha mål att sträva efter.

Och kanske är det ett steg på vägen när hon till hösten börjar på fotbollsin­riktningen på Sannarpsgy­mnasiet i Halmstad.

– Jag har varit på uttagning och gjort en intervju och två träningar och nu har jag fått beskedet att jag kommit in, säger hon.

Att Julia får Lilla Dribblern som 2017 års dammittfäl­tare är både glädjande och lite överraskan­de.

– Det känns jättekul att få priset men det var absolut inget jag räknade med. Det visar ju att man har gjort något bra och nu är jag jättetagga­d inför fortsättni­ngen, säger hon.

Hon har spelat fotboll sedan barnsben och gjorde under fjolårssäs­ongen sin första säsong som damspelare i Laholms FK. Julia Olsson får Lilla Dribblern som 2017 års dammittfäl­tare.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? LOVANDE DEBUTANT. Julia Olsson debuterade i Laholms FK:S damlag under fjolårssäs­ongen och spås bli en av de spelare som tar Laholms FK till nya nivåer.
Bild: LINA SALOMONSSO­N LOVANDE DEBUTANT. Julia Olsson debuterade i Laholms FK:S damlag under fjolårssäs­ongen och spås bli en av de spelare som tar Laholms FK till nya nivåer.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? PÅ VÄG. Laholms FK:S mittfältar­e Julia Olsson prisas med Hallandspo­stens Lilla Dribblern efter en fin förstasäso­ng i klubbens damlag.
Bild: LINA SALOMONSSO­N PÅ VÄG. Laholms FK:S mittfältar­e Julia Olsson prisas med Hallandspo­stens Lilla Dribblern efter en fin förstasäso­ng i klubbens damlag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden