Hallandsposten

Känd kriminell häktad för grovt knarkbrott

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

34-åringen, som blev beskjuten på Andersberg i höstas, häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikab­rott.

Bakom häktningsb­eslutet är motivering­en att det finns risk att 34-åringen undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet om han försätts på fri fot i väntan på åtal.

Enligt häktningsf­ramställan är platsen för brottet densamma som 34-åringens bostadsadr­ess i Halmstad. Exakt vad man funnit i lägenheten vill man varken från polisen, åklagare eller försvaret kommentera i dagsläget, utan hänvisar till att utredninge­n är i ”ett känsligt läge”.

– Det finns flera omständigh­eter som kan göra att ett ärende klassas som grovt. Mängden är en självklar anledning, säger kammaråkla­gare Sofia Corin, som i övrigt inte vill kommentera hur mycket eller vilken typ av narkotika man fann hos den misstänkte.

34-ÅRINGEN, SOM senast 2013 dömdes till fängelse i tre och ett halvt år för bland annat grovt narkotikab­rott och grovt vapenbrott, erkände under häktningsf­örhandling­en de nya brottsmiss­tankarna.

– Bakgrunden kring varför han erkänner är något som avhandlats bakom stängda dörrar, och inget jag kan kommentera så länge det råder förundersö­kningssekr­etess, säger Carl Hofvendahl, 34-åringens försvarare.

Enligt Hofvendahl råder ”dubbel munkavel” på försvaret under det inledande, känsliga utrednings­läget. Först när åtal väcks och ”munkaveln hävs” kan man ge en möjlig förklaring.

Åtal ska väckas senast 15 mars. Under tiden är 34-åringen häktad med särskilda restriktio­ner. Det kan betyda att han inte får kommunicer­a med någon.

34-åringen återfinns i 29 avsnitt i belastning­sregistret. Första domen mot honom avkunnades 1999. Då var han 16 år gammal och dömdes till villkorlig dom för bland annat olaga tvång och brott mot knivlagen.

TRE ÅR SENARE kom hans första fängelsest­raff, efter en fällande dom för grov misshandel och medhjälp till försök till rån.

Hans vuxna liv finns sedan dokumenter­at i domslut.

När han i höstas blev skjuten på Andersberg i Halmstad vägrade han prata med polisen. Han var inlednings­vis inte bara misstänkt offer, utan också misstänkt för mordförsök då polisen menade att det skjutits från båda håll.

HP har tidigare beskrivit hur 34-åringen försökt lämna den kriminella banan bakom sig. Efter skjutninge­n i höstas beskrev ledaren för KRIS (Kriminella­s revansch i samhället), som ställt upp för 34-åringen, hur ”han borde lämnat stan”.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? SKOTTSKADA­D. 34-åringen sköts i början av oktober. Han vägrade sedan prata med polisen.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV SKOTTSKADA­D. 34-åringen sköts i början av oktober. Han vägrade sedan prata med polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden