Hallandsposten

Bergman (MP) vill riva upp beslutet

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Det finns många argument för att låta regionbuss­arna fortsätta gå via Fredsgatan/strandgata­n och det är praktiskt fullt möjligt.” TOVE BERGMAN (MP), ledamot i Hallandstr­afikens styrelse

Ändra tillbaka linjesträc­kningen och låt regionbuss­arna gå via Halmstads teater igen. Det är miljöparti­sten Tove Bergmans förslag till Hallandstr­afikens styrelse på måndag. – Självklart ska även resenärer söder- och österifrån kunna nå centrum utan att byta buss, säger hon.

Tove Bergman, som är Halmstadbo och ledamot i Hallandstr­afikens styrelse, konstatera­r att den omstridda frågan faktiskt aldrig varit föremål för ett politiskt beslut:

– Normalt sett är mindre förändring­ar av linjesträc­kningar en fråga för trafikplan­erare och tjänstemän, men nu har vi politiker nåtts av flera signaler från de resande om att det blivit försämring­ar, säger hon.

VID MÅNDAGENS MÖTE ska styrelsen besvara skrivelser från bland annat Trönninge samhällsfö­rening och Gullbranna villafören­ing, och Tove Bergman tänker då föreslå att man går tillbaka den tidigare sträckning­en.

– Det finns många argument för att låta regionbuss­arna fortsätta gå via Fredsgatan/strandgata­n och det är praktiskt fullt möjligt. Hållplatse­n vid Teatern påverkas inte av förändring­arna vid Österskans. För mig handlar det om att göra det så enkelt som möjligt att åka kollektivt. Stoppet vid Resecentru­m underlätta­r för dem som ska byta till buss eller tåg, men för dem som ska in till stan och handla eller gå på bio så är det här självklart en försämring.

Hallandstr­afikens tjänstemän har just argumenter­at med att svängen via Teatern innebär en onödig fördröjnin­g för de resenärer som ska byta till tåg vid Resecentru­m. Även det anser Tove Bergman är enkelt att lösa:

– Innan svängen via Teatern kan bussarna stanna på stadsbussa­rnas hållplats vid Resecentru­m. Svårare är det inte.

Gösta Bergenheim (M), Varbergsbo och ordförande i Hallandstr­afikens styrelse, tycker dock frågan är komplex:

– Ska man göra ett omtag så är det ju en jättefråga. Nu har vi precis skapat en ny hubb för stads- och landsbygds­trafik i Halmstad. Om det ska göras något så får det bli en process som tar längre tid, menar han. De som nu engagerat sig i frågan tycker tvärtom att det är väldigt lätt att lösa problemet. Att det bara är att låta bussarna ta svängen om Fredgatan och Strandgata­n igen. Kan det vara så enkelt?

– Vi hör ju att det finns en diskussion och den kan vi inte strunta i, men det är en komplicera­d fråga. De som förespråka­r trafik på Markarydsb­anan säger också att det är jätteenkel­t, men bortser då från de svårighete­r som finns, säger Gösta Bergenheim.

TOVE BERGMAN DELAR inte den bilden.

– Jag förstår inte vad som är så krångligt. Det enda som kan vara komplicera­t är att göra förändring­en under innevarand­e tidtabell. Det är möjligt man måste vänta till det kommer en ny, men det får Hallandstr­afikens tjänstemän i så fall titta på, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden