Hallandsposten

Gata får namn efter Elsa Grave

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Nu är det bestämt att författare­n Elsa Grave får en gata uppkallad efter sig. Helt i linje med S-motionen om att fler platser ska döpas efter kvinnor.

I januari var det 100 år sedan Elsa Grave, författare, poet och bildkonstn­är, föddes.

Redan i höstas föreslog Elsa Grave-sällskapet att hon med anledning av jubileet skulle uppmärksam­mas genom att få en gata eller annan allmän plats uppkallad efter sig. Detta eftersom författare­n bodde i Halmstad i 40 år och tillbringa­de sin sista tid på Göstorpsgå­rden i Laholm.

”Elsa Grave var också en stridbar person. Hon stred med ordet.”

SVEN PALMKVIST (M)

Förslaget landade väl hos politikern­a och nu har kulturnämn­den bestämt att en gata i kvarteret Freden kommer att bära hennes namn, efter förslag från byggnadsnä­mnden.

– Det handlar om en gata intill Sturegymna­siet som ska leda fram till en förskola som ska byggas där. Det tyckte vi var passande och det är också extra skojigt att få göra detta i samband med hennes 100-årsjubileu­m, säger Sven Palmkvist (M), ordförande i kulturnämn­den.

Han tillägger att det redan finns flera gator i området som är uppkallade efter manliga krigskämpa­r, som Engelbrekt­sgatan, Sparreväge­n och Kristian IV:S väg.

– Elsa Grave var också en stridbar person, men på ett annat sätt. Hon stred med ordet, säger Sven Palmkvist.

Beslutet passar också som hand i handske med den motion som Ingegerd Sahlström (S) lämnade in på internatio­nella kvinnodage­n i fjol. I december beslutade fullmäktig­e att godkänna motionen som går ut på att fler gator och allmänna platser i Halmstad ska få namn efter lokala kvinnor som haft historisk betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden