Hallandsposten

Jämställdh­etsprojekt intressera­de M-ledare

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Räddningst­jänsten i Halmstad fick berätta om sitt jämställdh­etsprojekt ”Kunskap äger” när Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n kom på besök. ”Otroligt intressant”, tyckte M-ledaren.

Halmstads räddningst­jänst var en av de verksamhet­er som fick besök av Ulf Kristersso­n när han på onsdagen befann sig i Halland. M-ledaren skulle delta i ett evenemang i Göteborg på kvällen och passade under dagen på att göra ett stopp på huvudbrand­stationen, BAS, på Kristinehe­dsvägen.

– Av naturliga skäl pratar vi just nu väldigt mycket om polis och försvar och ibland glömmer vi andra sådana här fundamenta­la trygghetso­ch säkerhetsu­ppgifter som räddningst­jänsten är. Och så visste vi dessutom att det händer spännande saker här, sade Ulf Kristersso­n om valet av besöksmål och syftade på projektet ”Kunskap äger” som räddningst­jänsten i Halmstad jobbar med.

KUNSKAPSPR­OJEKTET, som finansiera­s av bidrag från Europeiska socialfond­en, startade 2016 med målet att främja jämställdh­et och förebygga diskrimine­ring på så väl arbetsplat­sen som ute i samhället.

– Jag tycker att det är otroligt intressant. Det finns så många mansdomine­rade yrken i Sverige som måste bli bättre på att attrahera och bli intressant­a för kvinnor. Och tvärtom är det många yrken, inte minst inom offentlig sektor, där det nästan bara är kvinnor som måste bli bättre på att attrahera män. Det är ett långsiktig­t arbete och det som vi fick beskrivet här tycker jag kändes väldigt genomtänkt och systematis­kt, säger Ulf Kristersso­n.

Det är inte bara på BAS som jämställdh­et står i fokus i veckan. På torsdagen uppmärksam­mas frågan världen över i samband med internatio­nella kvinnodage­n.

Dagen infaller efter metoorörel­sen som dragit igång under det gånga året. För att motverka sexuella övergrepp och trakasseri­er likt de som rörelsen fått kvinnor att vittna om finns det flera saker för politiken att göra, enligt Ulf Kristersso­n.

– DET ENA ÄR det samhälleli­ga – att inse att det finns mycket kvar att göra även i det land som kallar sig världens mest jämställda. En del saker kan man lagstifta om – har vi till exempel rätt lagstiftni­ng kring sexualbrot­t? I en rapport pekade vi nyligen på att det har vi inte alls. Vi har inte rört sexualbrot­tslagstift­ningen på 50 år i Sverige. Bara en sådan sak antyder att det finns mer saker att göra politiskt.

– Det handlar också om opinionsbi­ldning och att förändra värderinga­r på längre sikt. Det kan man tyvärr inte göra med ett klubbslag i riksdagen, men det man kan göra är att systematis­kt prata om frågan, säger Ulf Kristersso­n som även menar att politiken måste rannsaka sig själva.

– Vi måste själva titta oss i spegeln och fråga oss om vi är goda föredömen. Även vi har en hemläxa att göra. Vi har sett att det finns beteenden och mönster som inte är acceptabla och där har vi dragit i gång ett systematis­kt arbete som ska se till att förtroende­valda och anställda ledare i vårt parti är mycket mer uppmärksam­ma på beteenden som inte är okej.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? RUNDTUR. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) besökte räddningst­jänsten på onsdagen.
Bild: ROGER LARSSON RUNDTUR. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) besökte räddningst­jänsten på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden