Hallandsposten

Skatteåter­bäring i april bara för vissa

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Invånare som är anslutna till en digital brevlåda kan få skatteåter­bäringen redan i april. Alla andra får vänta till juni eller augusti.

2,3 miljoner svenskar har anslutit sig till en digital brevlåda och får sin deklaratio­n i denna vecka.

– Dessa personer kan få sin skatteåter­bäring tidigt om de bara ska godkänna sin deklaratio­n. Det är också säkrare att ta emot sin post digitalt och du kan läsa den var som helst där du har din mobil, surfplatta eller dator, säger Johan Schauman, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et.

För att hinna få deklaratio­nen i digital brevlåda gällde det att ansluta sig senast 1 mars. Skatteverk­ets pressmedde­lande skickades ut en dag senare.

– Jag förstår att det är snopet för dem som inte har en digital brevlåda. Men vi vill påminna de svenskar som redan har en sådan att deklaratio­nen kommer 8 och 9 mars, säger Johan Schauman och uppmanar fler att ansluta sig inför nästa års deklaratio­n.

– Vi vill stötta dem som missade att ansluta sig i år. Förflyttni­ngen från papper till det digitala slår igenom överallt i hela samhället.

Totalt är det ungefär åtta miljoner svenskar som ska deklarera senast 2 maj i år. Bara i Halland är det över 250 000 personer.

I slutskatte­beskedet meddelas om du får pengar tillbaka (skatteåter­bäring) eller har en skuld att betala. De som deklarerar på telefon eller internet får vänta på eventuell återbäring till juni – och de som skickar in pappersdek­laration får vänta till augusti.

De som använder digital brevlåda kan få sin återbäring redan i april, men då gäller det att skicka in deklaratio­nen senast 28 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden