Hallandsposten

Fem frågor till Lindvallno­rdin ...

- JONATAN GERNES

...

konsthisto­rikern Christina Lindvall-nordin från Våxtorp skriver om Laholms keramikern Jane Wålstedt i ett nytt lexikon om svenska kvinnor som lanseras i dag på Internatio­nella kvinnodage­n.

* Vem var Jane Wålstedt? – Hon var den skickligas­te av landets keramiker någonsin, verksam med egen verkstad i Laholm 1950 till -70. Verkstaden hette Jani keramik, det var hon och maken Nils Larsson som drev den tillsamman­s. Hon var den utbildade formgivare­n.

* Varför behövs ett uppslagsve­rk bara med kvinnor? – Det finns så få uppgifter om kvinnor i traditione­lla lexikon. Männen dominerar. Man har velat göra en satsning på avdöda kvinnors historia. Det är formgivare, konstnärer, sångare, musiker – kvinnor som har betytt mycket för vår kultur. Riksbanken är en av finansiäre­rna av projektet, som sköts av Göteborgs universite­ts historiska institutio­n.

* Hur kommer det sig att du är med och skriver? – De sökte skribenter för ett par år sedan. Jag har skrivit artiklar om kvinnliga formgivare tidigare och tänkte att jag faktiskt har material som ligger, och kan snickra ihop något enligt deras formulär. Det ska vara ordentligt underbyggt.

* Var finns lexikonet? – Svenskt kvinnobiog­rafiskt lexikon lanseras 8 mars och är digitalt sökbart på nätet, på hemsidan www.skbl.se. Om man till exempel söker på Laholm får man upp de som varit verksamma i Laholm, om det är fler än Jane.

* Finns det fler Laholmskvi­nnor som du vill skriva om? – Jag hade tänkt skriva om Birgitta von Krakau på Vallens slott, hon som introducer­ade stickninge­n i södra Sverige på 1600-talet, men har inte hunnit. Det går att fylla på. Jag funderar också på om det har funnits fler bemärkta kvinnor i Laholm, som inte lever längre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden