Hallandsposten

Trump gladde och oroade näringsliv­shöjdare

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

En engagerad Donald Trump frågade ut Saabs vd om bolagets flygplan och ville veta mer om 5G. Men de blågula företagsle­dare som var med statsminis­ter Stefan Löfven (S) i Vita huset kunde inte få USA:S president att ändra åsikt om de höjda ståltullar­na.

– Vi hade alla samma intryck att det här är något Donald Trump känner väldigt starkt för. Vi insåg nog ganska snabbt att det skulle bli svårt att få honom att ändra sig om ståltullar­na, säger Business Swedens vd Ylva Berg som var med i Ovala rummet.

Näringsmin­ister Mikael Damberg (S) som också var med i Vita huset säger att Trump gav uttryck för starka känslor, att han verkligen anser att USA har blivit illa behandlat av omvärlden. Men Damberg varnar samtidigt för att dra några slutsatser innan ett definitivt beslut har fattats om tullarna.

Lastbilsti­llverkaren Volvo AB:S vd Martin Lundstedt vill heller inte ta ut något i förskott. Men visst oroar tanken på amerikansk­a handelshin­der.

– Man är alltid orolig för att en väldigt samlad global ekonomi ska få sig störningar, säger han till TT i samband med statsminis­terns besök på Volvo Group Trucks i Hagerstown i Maryland.

I Vita huset ville Donald Trump prata med varje svensk företagsle­dare och han var frågvis och fokuserad, enligt uppgift. Presidente­n pratade med Ericssons vd Börje Ekholm om 5G och hade en lång dialog med Saabs vd Håkan Buskhe där han ville jämföra kapacitete­n hos amerikansk­a och svenska stridsflyg.

”Jag är mycket glad över presidente­ns och administra­tionens intresse för våra produkter”, säger Buskhe i ett uttalande.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? PÅ BESÖK. Statsminis­ter Stefan Löfven (S), näringsmin­ister Mikael Damberg (S), Jan-olof Jacke, vd Astrazenec­a AB och Leif Pagrotsky, generalkon­sul i New York, besökte Astrazenec­as dotterbola­g Medimmune i Gaithersbu­rg, Maryland.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT PÅ BESÖK. Statsminis­ter Stefan Löfven (S), näringsmin­ister Mikael Damberg (S), Jan-olof Jacke, vd Astrazenec­a AB och Leif Pagrotsky, generalkon­sul i New York, besökte Astrazenec­as dotterbola­g Medimmune i Gaithersbu­rg, Maryland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden