Hallandsposten

Regimen trappar upp offensiven

- TT-REUTERS-AFP

Den syriska regimen har skickat ytterligar­e förstärkni­ng till de förödande striderna om östra Ghouta, uppger opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR). Men rebellerna vägrar gå med på att lämna regionen.

Minst 700 soldater från milisgrupp­er som är allierade med den syriska regimen har anlänt till frontlinje­rna i östra Ghouta, enligt SOHR som bevakar kriget från Storbritan­nien.

Även regimkontr­ollerade medier rapportera­r om en intensifie­ring av offensiven mot det sista stora rebellfäst­et omkring huvudstade­n Damaskus. Syrisk stats-tv uppger att armén genomför förberedan­de attacker mot rebellposi­tioner i Misraba, för att kunna gå in i staden med markstyrko­r. Det skulle innebära att rebellenkl­aven splittras i två områden.

EN INTERVJUAD arméöverst­e spår att hela regionen inom kort kommer att falla i regimens händer.

–Vi har tagit emot order från befälhavar­na om att lyfta belägringe­n av vårt folk i östra Ghouta, säger han.

Ryssland, som strider på regimens sida, har erbjudit rebellerna och deras familjer en säker passage ut ur området om de ger upp. Enligt talesperso­n för den sunniextre­ma rebellröre­lsen Jaish al-islam det ryska försvarsde­partemente­t har några av dem accepterat förslaget.

rebellerna dock

OFFENTLIGT HAR avfärdat detta.

”Det finns inga förhandlin­gar om detta. Ghoutas fraktioner, deras krigare och dess folk håller fast vid sitt land och kommer att försvara det”, skriver Hamza Birqdar, talesperso­n för den sunniextre­ma rebellröre­lsen Jaish alislam, i ett sms till nyhetsbyrå­n Reuters.

Det ryska förslaget anger inte var rebellerna ska ta vägen, men vid tidigare liknande uppgörelse­r har rebeller tagit sig till områden kontroller­ade av opposition­en nära den turkiska gränsen i norr.

FN uppskattar att 400 000 människor är instängda i den rebellkont­rollerade enklaven Ghouta, där både mat och medicinsk utrustning var på väg att ta slut redan innan attackerna mot området trappades upp för några veckor sedan.

HUNDRATALS CIVILA har dödats i regionen de senaste veckorna under en av de våldsammas­te bombningsi­nsatserna under det sju år långa kriget.

Regeringsa­rmén har tagit kontroll över närmare hälften av enklaven, enligt SOHR.

FN:S säkerhetsr­åd har beslutat om en vapenvila i Syrien. Men regimen har fortsatt offensiven mot östra Ghouta med hänvisning till att de enbart attackerar terrorstäm­plade grupper som inte omfattas av vapenvilan.

FN:S generalsek­reterare António Guterres uppmanar de stridande parterna i Syrien att släppa förbi hjälpkonvo­jer till östra Ghouta. Guterres vill se säkra vägar för framtida konvojer för att hundratuse­ntals människor ska kunna få den hjälp de behöver, enligt ett uttalande.

”Ghoutas fraktioner, deras krigare och dess folk håller fast vid sitt land och kommer att försvara det.”

HAMZA BIRQDAR,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden