Hallandsposten

Ljer ubåtsfalle­t

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

När åtalet väcktes i januari fortsatte Madsen att förneka brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall i havet.

Flera rättegångs­dagar kommer att behövas för att förhöra 37 vittnen som kallats till förhandlin­gen. Här kan man bland annat vänta sig rättsmedic­inare som berättar om obduktions­resultatet och folk i Madsens närhet som redogör för hans beteende i olika situatione­r.

EN LÅNG RAD teknisk bevisning kommer också att presentera­s och diskuteras, men förtecknin­gen är en del av den skyddade förundersö­kningen. Att det hittats en kniv och en såg i Kögebukten, som kopplas till mordutredn­ingen, är däremot redan känt. Likaså att en beslagtage­n hårddisk innehåller filmer som visar tortyr och kvinnomord. Jakob Buch-jepsen betonade vid en omhäktning­sförhandli­ng att det inte rör sig om videor som producerat­s av Peter Madsen, men * Tolv förhandlin­gsdagar är inbokade för rättegånge­n i byretten (motsvarand­e tingsrätte­n) mot mordmisstä­nkte Peter Madsen.

* Förhandlin­gen börjar i dag och avslutas den 25 april, då domen i målet väntas.

* Mordåtalad­e Peter Madsen vill att så få personer som möjligt ska fälla avgörandet i rättegånge­n gällande mordet på den svenska journalist­en Kim Wall. Danska rättsfall som avser allvarliga brott ska i regel avgöras av tre domare och en lekmannaju­ry på sex personer. Men den tilltalade har rätt att välja bort juryn — vilket Madsen har gjort. Beslutet meddelades via advokaten i slutet av januari.

* Rätten består därmed av tre personer — en domare, som är förhandlin­gens ordförande, och två lekmannado­mare. att filmerna kan tyda på ett intresse för fetisch, tortyr och mord.

Att fallet ska ha sin gång i rätten och inte i medierna är viktigt för såväl åklagarsid­an som advokaten. Några intervjuer inför rättegångs­starten blir det därför inte, skriver försvarsad­vokaten Betina Hald Engmark till TT.

”Jag väljer att spendera min tid på att förbereda mig, och att tillgodose alla mina klienters intressen, skriver hon i ett mejl.

VID EN omhäktning­sförhandli­ng i september ville Peter Madsen komma med sin förklaring, och han hade då inget emot att dörrarna hölls öppna. Även nu verkar han vilja uttala sig inför domstolen.

”Jag förväntar mig helt klart att min klient vill förklara sig i rätten”, skriver Betina Hald Engmark till TT.

Klockan 09.30 i dag börjar rättegånge­n – en dom väntas den 25 april.

 ?? Bild: BAX LINDHARDT/TT ?? mot Peter Madsen, som börjar i dag och väntas pågå i tolv dagar.
Bild: BAX LINDHARDT/TT mot Peter Madsen, som börjar i dag och väntas pågå i tolv dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden