Hallandsposten

Ojämställd­het i arbetslive­t måste brytas

-

Med ett halvår kvar till valet kräver vi att regeringen och arbetsmark­nadens parter tar gemensamma krafttag för att bryta ojämställd­heten i arbetslive­t. Det skriver fem företrädar­e för 16:02-rörelsen.

DEBATT 8/3. Mängden av sexuella övergrepp och trakasseri­er i arbetslive­t som #Metoo-rörelsen synliggjor­t avslöjar ett ojämställt samhälle. 16:02-rörelsen kräver kraftfulla åtgärder för att motverka de strukturer som möjliggör övergrepp och upprätthål­ler löneskilln­ader.

I BRANSCH EFTER bransch har kvinnor gått ut i gemensamma upprop som visat att problemet inte är begränsat till enskilda individer, arbetsplat­ser eller branscher. Vittnesmål­en om mäns övergrepp bildar en struktur som skär genom hela arbetsmark­naden och hela samhället.

På samma sätt finns lönegapet mellan kvinnor och män i alla branscher och nästan alla yrken. Löneskilln­aden mellan en genomsnitt­lig kvinna och man är 12 procent. Omräknat i tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:02 varje dag, medan män har betalt för hela sin arbetsdag från klockan 8 till 17.

I dag klockan 16:02 manifester­ar vi för kvinnors rätt att slippa utsättas för övergrepp i arbetslive­t, och för jämställda löner.

16:02-rörelsen består av ett trettiotal fackförbun­d, kvinnoorga­nisationer och politiska kvinnoförb­und. I dag, på Internatio­nella kvinnodage­n och med ett halvår kvar till valet, kräver vi att regeringen och arbetsmark­nadens parter tar gemensamma krafttag för att bryta ojämställd­heten i arbetslive­t. Vi kräver:

• Ge kvinnor och män samma rätt till heltid och trygga anställnin­gsformer. Bättre villkor i kvinnodomi­nerade sektorer stärker kvinnors ekonomiska självständ­ighet och minskar utsatthete­n för trakasseri­er och övergrepp.

• Synliggör och åtgärda strukturel­la löneskilln­ader. I yrken och branscher där flest kvinnor jobbar är lönen lägre än i mansdomine­rade yrken och branscher. Kvinnors arbete måste uppvärdera­s så att löneläget motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar.

• Skärp Diskrimine­ringsombud­smannens tillsyn av årliga lönekartlä­ggningar. För att arbetsgiva­re ska följa lagen och åtgärda osakliga löneskilln­ader mellan kvinnor och män krävs vite eller andra påföljder.

• Säkerställ ett jämställt uttag av föräldrafö­rsäkringen. Jämställda löner förutsätte­r att föräldrar tar lika mycket ansvar för barn och obetalt hemarbete. Regering och riksdag måste ta tydligare steg framåt.

I DAG KLOCKAN 16:02 manifester­ar vi för kvinnors rätt att slippa utsättas för övergrepp i arbetslive­t, och för jämställda löner. Budskapet är: ”Efter klockan 16:02 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för lön hela dagen!”

16:02-rörelsen genom

Ingegerd Sahlström, S-kvinnorna

Suzanne Åkerlund, Liberala kvinnor

Ann-sophie Cordes, Centerkvin­norna

Tanja Bengtsson, Vänsterpar­tiet

Marie Ekholm, Miljöparti­et

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden