Hallandsposten

En jämlik och jämställd sjukvård är målet

-

VÅRD. Sverige har sjukvård i toppklass. Fler överlever svåra sjukdomar än i de flesta länder i världen, det görs stora medicinska framsteg och hela befolkning­en har tillgång till vården. Även förlossnin­gsvården är världsleda­nde. Ändå känner vi oss inte trygga med vården. Ändå mår inte personalen bra.

MÅNGA HAR KÄNSLAN av att vården inte riktigt går att lita på och verkligen är tillgängli­g när vi behöver den. Sverige investerar mycket i välfärd, självklart ska vi kunna lita på att skyddsnäte­t håller. En stark välfärd är livsviktig.

När det gäller vårdköerna är Sverige definitivt inte i världsklas­s. När den inte räcker för alla, när några får vänta medan andra kan betala sig förbi köerna, blir det påtagligt att den jämlikhet som ska vara kärnan inom svensk sjukvård brister. Då är vården inte den trygghet den ska vara.

Det handlar också om de anställdas villkor. De yrkesgrupp­er som enligt SCB är nöjdast och tycker mest om sina jobb, det är ingenjörer och barnmorsko­r. Men det är stora skillnader i hur deras kärlek till sitt arbete förvaltas och värderas. En barnmorska tjänar i dag 11 000 kronor mindre än en ingenjör, i månaden. Det säger rätt mycket, eller hur?

Kvinnor inom vård och omsorg har störst ökning i sjukskrivn­ingar och psykiska ohälsa. Många kan ta hårt arbete och tuffa utmaningar på ett jobb de älskar, men att ge allt och ändå inte känna uppskattni­ng är tärande.

Det behövs fler utbildning­splatser och bättre möjlighete­r för vidareutbi­ldningar, men för att fler ska välja vårdyrket, och stanna kvar, måste också villkoren och lönerna upp.

I dagarna presentera­de Socialdemo­kraterna historiskt stora satsningar på sjukvården, för mer personal, som mår bra och kan göra ett bra jobb, på kvinnors hälsa och för att förebygga psykisk ohälsa.

Det är oerhört viktigt att Sverige fortsätter ha en S-ledd regering som arbetar aktivt för detta, som prioritera­r bättre tryggare sjukvård före nya skattesänk­ningar. S-kvinnor fortsätter ta kampen för en jämlik och jämställd sjukvård, den kampen tar vi tillsamman­s.

Carina Ohlsson

förbundsor­dförande

S-kvinnor

Christel Eriksson

distriktso­rdförande Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden