Hallandsposten

Kvinnodage­n firas riket runt

- SARA ULLBERG/TT

Silvana Imam, Pussy Riotmedlem­men Maria Aljochina och komikern och journalist­en Moa Svan. Det är några av alla nöjes- och kulturpers­onligheter som firar internatio­nella kvinnodage­n den 8 mars. Ett viktigt tillfälle att föra metoo-diskussion­en vidare, menar Moa Svan.

– Att uppmärksam­ma att något är dåligt är positivt. Det har alltid varit feminismen­s styrka och det är också det man gör den 8 mars man firar men fortsätter att uppmärksam­ma det man vill ska förändras, säger hon.

Den 8 mars befinner hon sig själv på Västergötl­ands museum i Skara där hon firar kvinnodage­n med en faktaspäck­ad ståuppföre­ställning om fotboll och feminism. Ämnet ligger henne varmt om hjärtat, för några år sedan gav Moa Svan ut debattboke­n ”Det riktiga landslaget” där hon visade hur snedvridet och mansdomine­rat fokuset inom fotbollsvä­rlden fortfarand­e är.

– För mig är 8 mars alltid en högtid, en politisk högtid. Sedan jag började fira dagen när jag var tonåring har jag nog tyckt att det har känts som att det har varit olika mycket fart i feminismen. Det har känts mer eller mindre brännande och varit mer eller mindre uppmärksam­mat, det har liksom gått i vågor. Utmaningen nu är att koppla feminismen till de diskussion­er som har förts om metoo, säger hon.

Internatio­nella kvinnodage­n firas på olika platser i landet och på väsensskil­t olika sätt. I Göteborg bjuder Göteborgso­perans orkester in till konserten ”Ljusning” med musik av enbart kvinnliga kompositör­er, Etnografis­ka museet i Stockholm lockar med dj och berättelse­r om kreolska kvinnoöden och på Dramaten väntar en helkväll där utrikesmin­ister Margot Wallström diskuterar med bland andra Maria Aljochina från Pussy Riot, Loreen och skådespela­ren Rebecka Hemse.

– Det som är häftigt med 8 mars är de samtal som förs på otroligt många platser runt om i landet. Det gör att alla får ett slags uppdaterin­g samtidigt, konstatera­r Moa Svan.

 ?? Bild: PAVEL GOLOVKIN/ARKIV ?? KOMMER TILL SVERIGE. Maria Aljochina från Pussy Riot.
Bild: PAVEL GOLOVKIN/ARKIV KOMMER TILL SVERIGE. Maria Aljochina från Pussy Riot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden