Hallandsposten

Opinion. 2 000 års tystande av kvinnor måste få ett slut. Kampen för ett jämställt samhälle är inte över.

POPULISM. Helgens parlaments­val i Italien visar att stora populistis­ka partier är här för att stanna.

- SVEND DAHL

LEDARE 8/3. Den som trodde att populistvå­gen i europeisk politik var över bör tänka om. I det italienska parlaments­valet i söndags samlade populistis­ka partier över 50 procent av rösterna.

Fem s tjärn e rörelsen, som växtfram ur missnöje med det politiska etablissem­angets privilegie­r, blev med vidlyftiga löften om stora skattesänk­ningar och medborgarl­ön, det enskilt största partiet med 32 procent av rösterna.

Inte minst i södra Italien, där många inte märkt av det senaste årets ekonomiska återhämtni­ng, nådde partiet stora framgångar. Och bland unga väljare, där många tvivlar på om det finns någon framtid i landet, blev stödet hela 44 procent.

MEN MINST LIKA uppseendev­äckande som Fem s tjärn e rörelsens framgångar varat t högerpopul­istiska Lega, med 17 procent av rösterna, blev parlamente­ts näst största parti och större än Silvio Berlusconi­s traditione­lla högerparti Forza Italia. I takt med att invandring­en gått från att vara en icke-fråga för de italienska väljarna till att bli en av de viktigaste har Lega förvandlat­s från ett regionalt parti, med krav på självständ­ighet för norra Italien, till att bli ett invandring­skritiskt parti verksamt i hela landet.

Valresulta­tet innebär att Femstjärne­rörelsen och Lega komme rattvara nyckelaktö­rer iden kommande regeringsb­ildningen, som lär bli både komplicera­d och utdragen. I Eu-kretsar fruktar många ett populistis­kt och E u-skeptiskt samarbete mellan Fem s tjärn e rörelsen och Lega, ett alternativ som beskrivits som lika oförutsägb­art som T rum p administra­tionen.

Statsvetar­en Cas Mudde, som är en världens främsta experter på populism, menar dock att oron över effekterna på Eu-samarbetet är överdriven (The Guardian 3/3). Även om många italienska politiker de senaste åren flörtat med Eu-skeptiska positioner, som att Italien borde lämna euron, har det varit mycket lite substans bakom orden. I själva verket har både Fem s tjärn e rörelsen och Lega tonat ned sin Eu-kritik under valrörelse­n. Under valrörelse­n åkte Femstjärno­rnas partiledar­e, Luigi Di Maio, dessutom på charmturné bland Londons banker för att lugna investerar­e.

Det italienska valresulta­tet understryk­er en trend vi sett i en lång rad europeiska länder. De traditione­lla partisyste­men faller sönder och de traditione­lla höger- och vänsterpar­tierna försvagas. Samtidigt blir populistis­ka partier krafter att räkna med även när det gäller regeringsb­ildningar.

Kommer Fem s tjärn e rörelsen eller Lega att ta plats i den italienska regeringen, vilket är det troliga, kommer elva europeiska länder att ha regeringar där populistis­ka partier ingår. Stora populistis­ka partier är här för att stanna.

DET ÄR I grunden samma utveckling som den vi ser i Sverige. Efter decennier av stabil tvåblocksp­olitik håller vi sakta på att lära oss att det även med Sverigedem­okraterna i riksdagen krävs 175 mandat för att få majoritet.

Fem s tjärn e rörelsen talarn u om sig själva som kärnan i det nyvalda parlamente­t – ”partiet som alla måste prata med”. Med andra ord populismen som den nya mitten. Välkommen till framtiden.

 ?? Bild: ANDREW MEDICHINI ?? VALVINNARE. Den populistis­ka Femstjärne­rörelsen, med partiledar­e Luigi Di Maio, blev största parti i parlaments­valet i Italien.
Bild: ANDREW MEDICHINI VALVINNARE. Den populistis­ka Femstjärne­rörelsen, med partiledar­e Luigi Di Maio, blev största parti i parlaments­valet i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden