Hallandsposten

Nye ägaren vill inte röra reservatet

Svarvaresk­ogen har sålts. Den privata köparen vill exploatera grönytorna på Svarvaresk­ogsvägen, men lämna naturreser­vatet som det är. – Slingan ska vara kvar, så klart. Den utnyttjar jag själv, säger Jimmy Holm från Lomma.

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Den tidigare ägaren Karl-gustaf Axell från Vallåkra fick sitt begärda pris på 3,9 miljoner kronor.

Ny ägare är Jimmy Holm, 65 år från Lomma.

– Jag har stuga i närheten, bara några hundra meter från området. Vi är där på somrarna och vissa helger, säger Jimmy Holm och fortsätter:

– Jag kände att det var trevligt att köpa området och möjligtvis att man kan exploatera de här grönområde­na på Svarvaresk­ogsvägen längre fram.

FASTIGHETE­N PÅ NÄRMARE 27 hektar utgörs till största delen av Svarvaresk­ogens naturreser­vat, som sedan 1992 skyddas av länsstyrel­sen. Marken som inte ingår i reservatet är dels tre grönområde­n utmed Svarvaresk­ogsvägen, dels ett tallskogso­mråde på 7 000 kvadratmet­er bakom tennisstad­ion.

– För det området och naturreser­vatet är det inte så mycket att göra, men tomterna finns det kanske möjlighet att man så småningom kan få bebygga. Elisabet Babic (Laholms kommunråd, reds. anm.) har själv uttalat att hon vill ha en förtätning utmed kusten, säger Jimmy Holm.

EN AV TOMTERNA, mittemot tennisbano­rna, finns med som tänkbar för förtätning i kommunens grönområde­sutredning, konstatera­r han.

– Vad som menas med det vet jag inte. Om de menar flera våningar så är det kanske inte vad jag hade tänkt mig, säger Jimmy Holm.

Fritidshus­et har han haft sedan 2003. Han kommer ursprungli­gen från Halmstad och hustrun från Skottorp, så anknytning till platsen saknas inte.

– När Sweden Park inhägnade sitt område för några år sedan gränsade deras stängsel mot vår tomt. Där är en motionssli­nga som går både på deras område och marken jag har köpt. Den vill jag ska vara kvar, så klart. Jag brukar utnyttja den väldigt mycket själv, säger Jimmy Holm.

Ett välkommet besked för alla som har engagerat sig i nätverket Bevara Svarvaresk­ogen.

– Jag har inga som helst planer på att förändra själva naturreser­vatet. Det kommer att vara intakt. Det finns ju en skötselpla­n också.

NÅGON TIDSPLAN FÖR att ansöka om en planändrin­g för grönområde­na har han inte.

– Jag jobbar fortfarand­e, och fyller 66 i sommar. Jag har sålt mitt företag, men jobbar kvar hos de nya ägarna, säger Jimmy Holm.

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? SÅLD. Karl-gustaf Axell köpte Svarvaresk­ogen 2010 för 1,35 miljoner kronor. Nu har han sålt den vidare till en värdeöknin­g med 189 procent.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV SÅLD. Karl-gustaf Axell köpte Svarvaresk­ogen 2010 för 1,35 miljoner kronor. Nu har han sålt den vidare till en värdeöknin­g med 189 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden