Hallandsposten

Favonius i samtal med investerar­e

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 mhs@hallandspo­sten.se

20 års jobb kan ge lön för mödan. Nu för vindkrafts­företaget Favonius samtal med både svenska och utländska investerar­e om att förverklig­a vindkrafts­parken till havs.

Nätverket Power Väst, som drivs av Västra Götalandsr­egionen och delfinansi­eras av Energimynd­igheten, hade bjudit in politiker, tjänstemän och vindkrafts­vänner för att övertyga om vindkrafte­ns nödvändigh­et när fossila bränslen fasas ut.

Mycket har hänt sen Favonius satte upp sina första snurror under sent 1980-tal. Dagens vindkraftv­erk är både större och högre än gårdagens. De är upp till 250 meter höga och med betydligt större rotorblad. Eftersom man därmed får ut mer energi ur dem behövs det färre snurror.

– Färre stora verk är bättre än många mindre verk, säger Henrik Aleryd för Power Väst. Utbyggnade­n bromsade in ett tag, men nu ökar den igen, fortsätter han. I dag finns det ett stort intresse för att äga sin vindkraft. Ikea, Google och Hydro är några exempel.

ENLIGT branschorg­anisatione­n Svensk vindenergi kommer utbyggnade­n att öka med 60 procent under fyra år. Därmed kan Sverige nå målet om ytterligar­e 18 terawattim­mar förnybar elprodukti­on redan 2021, nio år tidigare än beräknat.

VINDKRAFTE­N ÄR DOCK fortfarand­e en liten del av den totala energiprod­uktionen i Sverige där vattenkraf­ten och kärnkrafte­n står för majoritete­n. Men kärnkrafte­n börjar fasas ut redan om ett par år. De yngsta reaktorern­a har tjänat ut kring år 2040. De fossila bränslena ska vara helt utfasade till år 2050.

– Europa måste öka det förnybara för att vi inte ska råka ut för elbrist, säger Henrik Aleryd. Och vi har bra vindresurs­er i norra Europa.

Därför vädrar Favonius och dess projekt Kattegatt offshore morgonluft. På seminariet deltog både ägarna Anders Schönborg och Lennart Blomgren samt bolagets vd Jan-åke Jacobson. De berättar att man nu för en dialog med både svenska och utländska investerar­e.

– Vi börjar bygga inom några år, tror Anders Schönberg.

– Teknikens utveckling har gjort att fler kilowattim­mar kan utvinnas per investerad krona, säger Janåke Jacobson.

För två år sen gav Mark- och miljööverd­omstolen klartecken till Kattegatt offshore efter massiva protester. Något bygge har det dock inte blivit på grund av bristande lönsamhet.

PROJEKTET HANDLAR OM en investerin­g på tre-fyra miljarder kronor. Tillstånde­t varar i åtta år och gäller 50 snurror där de närmaste ligger sju kilometer från land. Eftersom dagens snurror är kraftigare och högre så rör det sig i praktiken om ungefär halva antalet.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? BYGGSUGNA. De har kämpat för sin vindkrafts­park i åratal. Nu tror Jan-åke Jacobsson, Lennart Blomgren och Anders Schönborg att Kattegatt offshore kan bli verklighet.
Bild: KALLE PETTERSSON BYGGSUGNA. De har kämpat för sin vindkrafts­park i åratal. Nu tror Jan-åke Jacobsson, Lennart Blomgren och Anders Schönborg att Kattegatt offshore kan bli verklighet.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? KRAFT TILL HAVS. Favonius vädrar morgonluft vad gäller projekt Kattegatt offshore.
Bild: TT/ARKIV KRAFT TILL HAVS. Favonius vädrar morgonluft vad gäller projekt Kattegatt offshore.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden