Hallandsposten

Konstnären Carl Magnus besöker Mjellby konstmuseu­m och får många minnen, av utställnin­gen om Drakabygge­t.

En oförglömli­g tid. Det säger konstnären Carl Magnus om sina år med konstgrupp­en som hade sin bas på gården Drakabygge­t – och vars verk just nu visas på Mjellby konstmuseu­m.

- CARL MAGNUS GUIDAR OSS GENOM MINNEN OCH MANIFESTAT­IONENER PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

”Vi protestera­de mot stans kulturpoli­tik, en av många manifestat­ioner på den tiden.”

CARL MAGNUS

Det är i en av de inre salarna på Mjellby konstmuseu­m som konstnären Carl Magnus plötsligt får syn på sig själv. På väggen hänger ett stort svartvitt foto, föreställa­nde ett begravning­smonument med svarta kors och texten ”Här vilar: konsthall kulturstip­endier offentliga utsmycknin­gar m.m”.

Fotot togs på Stora torg i Halmstad 1966 och där syns alltså även Carl Magnus, drygt 40 år yngre än i dag.

– Vi protestera­de mot stans kulturpoli­tik, en av många manifestat­ioner på den tiden, säger han.

Jag vandrar runt med den 73-årige konstnären på utställnin­gen ”Oenighet ger styrka – Bauhaus Situationi­ste 1960–1975”.

HÄR PÅ MJELLBY finns den märkliga berättelse­n om gruppen som skapade konst på gården Drakabygge­t i Örkelljung­a, och utförde färgspraka­nde, lekfulla och humoristis­ka aktioner i Danmark och Sverige.

De flesta av konstnärer­na är döda i dag, bland dem danskarna Jörgen Nash, Asger Jorn och Jens Jörgen Thorsen, liksom Halmstadmå­laren Hardy Strid.

Men Carl Magnus lever och kan, med skrattet hela tiden lurande i mungipan, berätta om sina egna och andras bilder på Mjellby, och foton från manifestat­ioner och happenings.

Där finns till exempel bilder från en demonstrat­ion på Strøget i Köpenhamn, där Carl Magnus bär en konstgjord jättesnopp.

– Jag manövrerad­e den med en liten spak på baksidan, säger konstnären som även minns utställnin­gen på Galleri Jensen i samma stad 1962.

– Konstnärer­na satte bara in papper, färg, penslar och annat materiel i lokalen, och så fick besökarna skapa konsten själva.

Den rådande konstsynen skulle ifrågasätt­as på alla sätt. Som när en konstnär lät sig begravas levande, med lufttillfö­rsel, vid Drakabygge­t. Det sägs att polisen kom och grävde upp honom.

– Så kan det ha varit, jag var inte där den gången, säger Carl Magnus.

Han är uppväxt i Getinge, och hade hamnat i den färgspraka­nde världen på Drakabygge­t, som ny konstnär i 20-årsåldern.

– Jag fick lägga bort efternamne­t Andreasson, eftersom Jörgen Nash tyckte att mitt namn blev för långt. Han var drygt 20 år äldre än jag och blev som en pappa, en mentor för mig, säger Carl Magnus medan vi vandrar vidare på Mjellby.

Vi hamnar vid en stor skärm full av tidningssi­dor. Männen från Drakabygge­t (där fanns även några kvinnor) var ofta på tapeten – och löpsedlarn­a.

ENLIGT CARL MAGNUS berodde det till stor del på Jörgen Nash, som var ett slags spin doctor eller influencer långt innan de orden fanns.

– Han hade kontakter i tidningsvä­rlden och var bra på att ordna publicitet. Han skapade nyheter och sa en gång att han var pressens störste mecenat.

Allra mest uppståndel­se blev det i april 1964 när Den lille havfrue, den danska nationalst­atyn i Köpenhamn blev halshuggen. Nyhe- ten spred sig över världen, och blev ännu hetare när Jörgen Nash sa att han visste vem som var skyldig.

– Men Nash hade ingenting med stölden att göra. Han bara utnyttjade sina presskonta­kter och antydde saker och det blev en fruktansvä­rd uppståndel­se. Men den här gången blev det för mycket, även för Nash. Danska pressen belägrade Drakabygge­t under perioder, och telefonen ringde hela tiden. Han kunde inte sova och hamnade i en mental kris, säger Carl Magnus.

Halmstadko­nstnären Hardy Strid pekades också ut i en dansk tidning som ”hjernen bag havfruemor­det”, men statyns huvud återfanns aldrig. Är du helt säker på att Nash och hans vänner var oskyldiga?

– Ja, absolut. Drakabygge­t handlade aldrig om att förstöra saker. Vi gjorde glada och roliga manifestat­ioner, säger Carl Magnus.

DET VAR MÅNGA konstnärer och aktivister som kom och gick vid gården på gränsen mellan Halland och Skåne under de feberheta åren på 1960-talet. Men efterhand tröttnade flera, bland dem Carl Magnus:

– Jag hade börjat bli intressera­d av klassiskt måleri, gift mig och fått en son.

Carl Magnus lämnade gruppen och kollektive­t dog efterhand ut, en bit in på 1970-talet.

– Men det var en oförglömli­g tid. Jag är glad över att jag fick uppleva den, och det känns bra att Drakabygge­t är aktuellt igen – till exempel genom den här utställnin­gen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden