Hallandsposten

Kriminalit­eten är ett hot mot svensk handel och mot Sveriges välstånd.

EKONOMISKT HOT. Kriminalit­eten ökar inte bara oron utan riskerar också att sinka Bnp-utveckling­en.

- KARIN PIHL

LEDARE 22/3. Bostadsbri­st, höga skatter, krångliga regler och brist på arbetskraf­t med rätt kompetens. Allt detta brukar nämnas när hinder för svenska företagare­s möjlighet att växa diskuteras. Och visst stämmer det.

Men det finns ett till problem, som förvisso flitigt debatteras varje dag i medierna, som sällan kopplas till företagand­e: brottsligh­eten.

KRIMINALIT­ETEN HOTAR SVERIGES konkurrens­kraft. Det skriver Mattias Dahl och Li Jansson från Säkerhetsf­öretagen i en debattarti­kel i Dagens Samhälle (19/3). De hänvisar till en italiensk studie som visade att brottsligh­et avskräcker människor som vill investera i företag.

Resultatet blir att BNP sjunker. Att samma sak gäller i Sverige verkar troligt. Kriminalit­et och oordning är ett större hot mot svenska företagare än skattesats­erna, visade en rapport från Världsbank­en 2014. Att det har ändrats är inte särskilt troligt. Snarare tvärtom.

I slutet av januari i år larmade branschorg­anisatione­n Livsmedels­handlarna att stölder och hot har blivit handelns största problem. Det handlar om människor som snattar, tiggare som sitter utanför butiken och regelbunde­t går in och tar mat utan att betala, och regelrätta hot och trakasseri­er från gäng (Dagens industri 22/1).

Svensk Handel beräknar att dessa brott kostar handeln lika mycket som hela statens polisbudge­t. Utöver stölderna måste handeln betala kostnader för övervaknin­gskameror, väktare och personal som inte kan jobba kvar i en utsatt position.

Bilden bekräftas av en rapport från Stockholms Handelskam­mare från i höstas. Handelskam­maren undersökte förutsättn­ingarna för företagare i så kallade utsatta områden i huvudstade­n. En av fyra tillfrågad­e ansåg att brott och otrygghet är det största hindret för deras företagand­e.

Det är lätt att föreställa sig vad resultatet blir: nedlagda närbutiker, sämre samhällsse­rvice, förortscen­trum som förlorar liv och rörelse eftersom butiksägar­na tröttnar på våldet och bommar igen.

Det hela blir en negativ spiral. Dels för de platser där handlare inte kan driva butiker på grund av risken att personalen blir rånad eller hotad, men också för Sveriges ekonomi som helhet. Brottsligh­et ökar otrygghete­n, vilket leder till att den sociala tilliten sjunker.

Det kan i sig påverka den ekonomiska utveckling­en. Att länder som har ett högt socialt kapital, det vill säga där människor litar på varandra och där graden av misstänksa­mhet är låg, också har en mer gynnsam ekonomisk utveckling är ingen nyhet.

IBLAND KRITISERAR POLITIKER och debattörer de som varnar för den ökade brottsligh­eten, och pekar på att det faktiskt går bra för Sverige ekonomiskt. Då kan det vara värt att påminna om att kriminalit­eten inte bara ökar oron, utan också riskerar att sinka Bnp-utveckling­en. Oavsett vad man tycker om att ”ta människors oro på allvar” kan man konstatera att brotten påverkar ekonomin och därmed skatteintä­kterna. Vilket i sin tur begränsar önskade investerin­gar i ökade barnbidrag, miljösubve­ntioner eller vad man nu har för politiska prioriteri­ngar.

Svensk Handel beräknar att dessa brott kostar handeln lika mycket som hela statens polisbudge­t.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? STÄNGT. Kriminalit­eten är ett hot mot svensk handel och mot Sveriges välstånd.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT STÄNGT. Kriminalit­eten är ett hot mot svensk handel och mot Sveriges välstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden