Hallandsposten

Skolans svåra problem

- MATTIAS KARLSSON

Det finns en konflikt mellan det fria skolvalet och likvärdigh­eten.

LEDARE 22/3. På onsdagen presentera­de Skolverket en ny rapport om likvärdigh­eten i skolan. I rapporten konstatera­s att familjebak­grunden fått ökad betydelse för elevernas resultat, att skillnader­na mellan skolor har ökat och att vilken skola en elev går på får allt större betydelse för elevernas betyg. Kort och kort, skolan har blivit mer segregerad. Detta är en utveckling som går åt fel hål med tanke på att den svenska skolan ska vara likvärdig.

UTBILDNING­SMINISTER Gustav Fridolin (MP) säger till TT att skolans nedskärnin­gar i samband med finanskris­en har gått ut över jämlikhete­n. Moderatern­as utbildning­spolitiske talesperso­n Erik Bengtzboe menar däremot att bostadsseg­regationen påverkat den ökande skolsegreg­ationen.

I rapporten har Skolverket inte undersökt varför segregatio­nen ökar men man hänvisar till annan forskning. Den säger att både bostadsseg­regationen och det fria skolvalet är två viktiga orsaker, men det går inte att klart säga vad som betyder mest.

DET FINNS SÄLLAN entydiga svar när det gäller skolan. Däremot går det att skilja på åtgärder och åtgärder. Det brukar heta att kommunerna har ett kompensato­riskt uppdrag så att till exempel skolor i socialt utsatta område ska ha mer resurser. Det är en åtgärd som försöker rätta till ett redan befintligt problem.

Ett annat sätt att angripa ett problem är att motverka att det uppkommer. Föräldrar och elever har genom det fria skolvalet möjlighet att själva välja skola. Med tiden kommer då små skillnader att leda till stora skillnader. Det är troligen också det som sker nu. Därmed är det svårt att förneka att det finns en målkonflik­t mellan det fria skolvalet och likvärdigh­eten i skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden