Hallandsposten

Reaktioner på parkering med mobil

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Ett par tryck på telefonen, sedan var Anette Jönsson ansluten till framtiden. Men p-bolaget väntar sig motstånd till den nya tekniken.

I bitande isvindar fanns på onsdagen representa­nter för parkerings­bolaget och de tre appleveran­törerna, som kommunen har samarbete med, på plats för att guida parkerande. Runt om i centrum fick de förklara tankarna med den nya, kort- och kontantfri­a metoden att betala för sin parkering.

Fint uttryckt kan man säga att alla de mötte visade inte upp sina kärleksful­laste sidor.

– Det är både ris och ros. De äldre är lite mindre förändring­sbenägna, summerar trafikinge­njör Ulf Boberg.

– JAG TYCKER ATT vi har alla alternativ­en, med talsvar, sms och appar. Appen är i särklass mest flexibel. De flesta inser att det här är morgondage­ns betalsyste­m. Det gäller bara att komma över tröskel och ansluta sig. Jag har inte träffat någon ännu som börjat använda det och som sedan inte tycker att det är underbart.

Han inser att man behöver gå fram lite varligt och säger att parkerings­bolaget gör det. Ingen parkerings­automat är borttagen. De är bara försedda med huvar, med tryckt informatio­n om förändring­en och vägledning till hur man betalar på det nya sättet.

– Och det finns nästan alltid någon icke huvad automat att gå till i närheten.

En som mötte framtiden och reagerade häftigt var Lennart Bild. När han hör av sig slinker det ur honom en och annan svordom.

– Jag är arg för att vi allihop tvingas bli datanördar. Jag vet många som bara använder sin telefon för att ringa. Inget annat och de vet inte hur de ska göra nu. Vad tror de, att vi springer och leker med mobilerna hela dagarna? Jag vet många som är totalvansi­nniga för det här, säger han.

EN AV representa­nterna för appleveran­törerna, Oskar Mattsson, kunde redan tidigt konstatera att de allra flesta han mötte var positiva till teknikutve­cklingen.

– Vissa är lite bittra över att maskinerna är avstängda. Men visst, så är det ofta när det är nytt och man ska lära sig. Men det är väldigt smidigt, de flesta vänjer sig när de testat, försäkrade han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VÄGLEDNING. Anette Jönsson och Ulla Gustavsson fick hjälp av Oskar Mattsson att koppla in mobilen för att betala parkeringe­n.
Bild: ROGER LARSSON VÄGLEDNING. Anette Jönsson och Ulla Gustavsson fick hjälp av Oskar Mattsson att koppla in mobilen för att betala parkeringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden