Hallandsposten

Avstycknin­g kan sinka Skärshult

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunalt ägda Skärshults camping lämnas nu till mäklare för en snabb försäljnin­g.

Men det faktum att marken som ska säljas inte utgör en egen fastighet, kan sätta käppar i hjulet. En avstycknin­g av marken kan ta mycket längre tid än vad kommunen hoppas på.

– Vi kan få vänta 1–1,5 år på Lantmäteri­ets avstycknin­g. Det är inte rimligt att så långa handläggni­ngstider ska stoppa hela Sverige, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S), irriterat.

EN NORMAL GÅNG är annars att mark som ska säljas först avstyckas och får lov att bilda den nya fastighete­n, innan säljare och ny ägare skriver ett köpekontra­kt.

Nu, i Skärshult, gör man i princip tvärtom. En aktuell parallell är Marknadspl­atsen i Torup, där kommunen fått beställa en fastighets­reglering eftersom det planerade bygget av hyreshus ska ske med två olika fastighets­företag.

Varken kommunen eller en tänkt köpare har sista ordet i en fastighets­bildning om var tomtgränse­rna ska gå. Lantmäteri­et gör en självständ­ig bedömning utifrån sina kriterier.

LÖFQUIST FÖRKLARAR att kommunen vid en kommande försäljnin­g får lov att göra ett tillägg i köpkontrak­tet.

– Vi får skriva ett avtal om vad som ska gälla om gränserna inte blir exakt som vi tänkt oss.

Beslutet att sälja Skärshults camping, med tillhörand­e restaurang­byggnad och dessutom en bit extra mark, har fattats av kommunfull­mäktige. I den mark som privatiser­as ingår inte badplatsen, parkeringe­n intill restaurang­en eller udden med bastufören­ingens verksamhet.

 ?? Bild: HP ARKIV/ISABEL BARK ?? ANLITAR MÄKLARE. Hylte kommun vill få Skärshult sålt.
Bild: HP ARKIV/ISABEL BARK ANLITAR MÄKLARE. Hylte kommun vill få Skärshult sålt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden