Hallandsposten

En digital värld – inte bara för unga

- ISABEL BARK

Det digitala samhället ska omfatta alla generation­er, inte bara ungdomar. I går höll Hylte kommun en minimässa för att visa upp nya tekniska möjlighete­r för äldre personer.

En app som gör matlagning­en enklare, en stol som kan hjälpa vid fallolycko­r och en säng som kan mäta dina sovvanor och känna av din vikt. Det var några av de nya tekniska hjälpmedel som visades upp under onsdagens minimässa på Guldkanten.

MÄSSAN ÄR EN del av Hylte kommuns digitalise­ringsvecka som pågår just nu.

– Vi måste ta stöd av den digitala tekniken för att Hylte kommun ska hänga med i utveckling­en. 2017 gick det fyra arbetsföra personer på en pensionär, men 2050 går det bara två arbetsföra personer på en pensionär. Då måste vi börja jobba smartare och lägga arbetstide­n på rätt saker, säger Madeleine Solenhill, Hylte kommuns digitalise­ringschef.

Med digitalise­ring menas internet och de möjlighete­r det medför. Vissa uppdrag går att sköta med tekniska lösningar i och med att äldre personer förväntas bo hemma längre framöver.

I DAG HAR 93 procent av alla svenskar en smartphone. Martina Jönsson från Hushållnin­gssällskap­et Halland fanns på plats för att visa applikatio­nen Matglad som kan användas på smartphone eller surfplatta.

– Appen kan användas av alla, oavsett ålder, läskunnigh­et eller om man har en synnedsätt­ning eller inte. Den ger stöd i matlagning­en.

Elin Magnusson, som har en synnedsätt­ning, tycker att Matglad gör stor skillnad när hon ska läsa och följa recept.

– Jag lagar mat nästan varje dag och tycker att appen fungerar bra. Fröknäcke är mitt favoritrec­ept.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? PROVSITTER. Lucie Bigeard testar en stol som kan hjälpa äldre personer att ta sig upp efter en fallolycka. Arbetstera­peut Maria Mattsson visar hur den fungerar.
Bild: ISABEL BARK PROVSITTER. Lucie Bigeard testar en stol som kan hjälpa äldre personer att ta sig upp efter en fallolycka. Arbetstera­peut Maria Mattsson visar hur den fungerar.
 ??  ?? TEKNIK SOM FÖRENKLAR. Elin Magnusson och Martina Jönsson bjöd på några favoritrec­ept från appen Matglad.
TEKNIK SOM FÖRENKLAR. Elin Magnusson och Martina Jönsson bjöd på några favoritrec­ept från appen Matglad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden