Hallandsposten

Uv-lampa ska säkra rent vatten

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Det rena dricksvatt­net ska tryggas i Skottorps vattenverk. Uv-lampor ska döda eventuella bakterier innan vattnet når ut i kranarna.

Laholmsbuk­tens VA (LBVA) har beställt Uv-ljusaggreg­at för 635 000 kronor som ska installera­s på vattenverk­et under våren.

– Det har inte varit någon förorening, men vi måste höja statusen genom en mikrobiolo­gisk säkerhetsb­arriär, säger Mattias Nordeborn, miljö- och processing­enjör på LBVA.

KRAVET KOMMER från miljökonto­ret i Laholm.

Efter att aggregatet är monterat i Skottorp har samtliga vattenverk i Laholms kommun Uv-aggregat.

– Vi har varit på väg att bygga om vattenverk­et i Skottorp flera gången och har avvaktat det, men nu har vår kontrollmy­ndighet sagt att vi får göra det här nu i alla fall, säger Mattias Nordeborn.

Med förorenat vatten kan smittämnen spridas och orsaka sjukdom hos människor som får det i sig.

De vanligaste symtomen är diarré, buksmärtor och kräkningar. Exponering kan ske genom att dricka vattnet, men också via till exempel badvatten eller grönsaker som bevattnats med förorenat vatten, uppger Folkhälsom­yndigheten.

MED ETT UV-AGGREGAT grillas alla mikroorgan­ismer av ultraviole­tt ljus. Bakterier, parasiter och virus dödas. Till skillnad från rening med klor ändrar det inte på vattnets smak eller doft.

– Nej, Uv-ljuset säkrar bara att det inte finns något mikrobiolo­giskt i vattnet, säger Naser Adibi, projektled­are på LBVA.

Vatteninge­njörerna räknar med att installati­onen blir klar i mitten eller slutet av april.

– Vi håller på att tillverka rören, säger Naser Adibi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden