Hallandsposten

Nadzija byter karriär från chef till frivillig

- ANN katrin Norling akn@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

”Jag älskar mitt jobb och känner också uppskattni­ng för det jag gör. Nu är det dags att dra sig tillbaka och det känns helt okej.”

NADZIJA SABOVIC

Nadzija Sabovic, 69, gör sin sista månad som verksamhet­schef på Röda Korset i Laholm.

Från och med 1 april är hon pensionär på heltid och gör vad hon vill med sin tid.

– Men jag kommer aldrig att sluta bry mig om människor, jag bara ändrar karriär och fortsätter som frivillig, säger hon.

DEN INSTÄLLNIN­GEN gläder alla dem som Nazija har lärt känna under de 20 år som har gått sedan hon blev bas över Kupan. Just nu har hon full upp med att avsluta sitt arbete innan det lämnas över till efterträda­ren Christer Walther.

– Jag vill avsluta allt på rätt sätt. Christer Walther är en person som jag litar på till 150 procent ochjag är så glad över att han med sitt engagemang tar över. Vi har samarbetat i många år och jag ser att han trivs, säger Nadzija.

För de flesta är Kupan den second hand-butik som ligger på Östertulls­gatan. Men i verklighet­en är butiken bara en del i den stora och breda mötesplats Kupan som är till för alla typer av människor.

– Vi möter människor som står utanför arbetsmark­naden, är långtidssj­ukskrivna, har språksvåri­gheter, vill ha hjälp med myndighets­kontakter och dem som hamnar i kulturkroc­kar, säger Nadzija och fortsätter.

– Vi erbjuder språkträni­ng och läxhjälp, driver anhöriggru­pper och samarbetar med ABF om kurser. Kupan är en öppen mötesplats för alla oavsett om problemen är små eller stora.

NADZIJAS ROLL ÄR att organisera verksamhet­en som drivs med anställda och, inte minst, ett 60-tal frivilliga.

– Vår verksamhet kan utåt sett uppfattas som liten, men den betyder så mycket för många. Jag ser oss som en bra kompletter­ing till myndighete­r. Ålder: 69 år.

Bor: Insatsläge­nhet i Laholm.

Familj: Två döttrar, en son, fem barnbarn och ett barnbarnsb­arn.

Född: I Montenegro.

Gör: Verksamhet­schef på Röda Korset i Laholm. Intressen: Resor, böcker, umgås med familjen.

Aktuell: Går i pension 1 april.

Hennes förmåga att lyssna på människor och lotsa dem rätt har satt spår.

– Folk har avslöjat sina innersta hemlighete­r som jag bär i mig för evigt, säger hon.

NADZIJA KOM FRÅN Röda Korset i Halmstad till Laholm 1978. På den tiden låg mötesplats­en på Nyby industriom­råde.

– Jag blev ofrivillig­t förflyttad och ville inte ha tjänsten. Men det dröjde inte länge förrän jag stortrivde­s. Jag älskar mitt jobb och känner också uppskattni­ng för det jag gör. Nu är det dags att dra sig tillbaka och det känns helt okej, säger hon.

 ??  ?? FÖRTROLIGA SAMTAL. ”Folk har avslöjat sina innersta hemlighete­r som jag bär i mig för evigt”, säger Nadzja Sabovic.
FÖRTROLIGA SAMTAL. ”Folk har avslöjat sina innersta hemlighete­r som jag bär i mig för evigt”, säger Nadzja Sabovic.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden