Hallandsposten

Eu-ledare luftar oro för handelskri­g

- TT

Eu-ledarna ska på toppmötet diskutera oron för USA:S ståltullar. Sverige vill undvika en upptrappni­ng som kan leda till handelskri­g.

– Vi ska inte medverka till en eskalering utan ha lite is i magen, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S) i riksdagens Eu-nämnd.

Regeringen­s linje är att EU:S motreaktio­n måste vara ”balanserad”. Den har ett brett stöd i Eunämnden. Löfven bedömer att Euländerna kommer att hålla ihop om en sådan linje och frågan hanteras av Eu-kommission­en.

EU HOPPAS FORTFARAND­E bli undantaget från de stål- och aluminiumt­ullar som USA inför nu på fredag. Samtidigt arbetar unionen på hur man ska agera mot USA om det inte blir så.

– De direkta konsekvens­era för svensk del är lite svåra att överblicka. men det är uppenbart att stora värden står på spel, sade Löfven.

På förslag från Eu-kommission­en överväger nu Eu-länderna tullar på en rad amerikansk­a produkter, allt från motorcykla­r och apelsinjui­ce till whiskey och läppstift. Eventuella motåtgärde­r avgörs dock inte på Eu-toppmötet.

Däremot ska Eu-ledarna göra ett uttalande i toppmötets slutdokume­nt. Det uttalandet kan komma att påverkas av EU:S handelskom­missionär Cecilia Malmströms rapport från sitt besök i Washington i veckan.

– EU måste svara nu. Det är oundviklig­t. Samtidigt måste vi agera så att det inte skadar oss ytterligar­e, sade Löfven.

UNDER SITT BESÖK hos USA:S president Donald Trump nyligen märkte han tydligt hur förfördela­t USA känner sig av EU:S handelsöve­rskott med USA.

– Vi måste förstå att USA är rejält irriterat, sade Löfven.

Eu-ledarna väntas även göra ett uttalande till stöd för Storbritan­nien efter nervgasatt­acken mot den avhoppade ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury i England.

Löfven vill se ett kraftfullt uttalande och regeringen ställer sig bakom Storbritan­niens krav på att Ryssland måste förklara hur nervgasen, tillverkat av Sovjetunio­nen, kunnat användas på brittisk mark. Några diskussion­er om nya Eu-sanktioner mot Ryssland väntas dock inte.

Toppmötet ska på fredagen godkänna riktlinjer för EU:S förhandlin­gar med Storbritan­nien om parternas relation efter brexit. Slutresult­atet av de förhandlin­garna väntas bli ett handelsavt­al, eftersom den brittiska regeringen meddelat att man inte tänker delta i tullunione­n eller den gemensamma marknaden.

EU-LEDARNA VÄNTAS OCKSÅ ställa sig bakom det utkast till ett utträdesav­tal på 140 sidor som Eukommissi­onen lagt fram.

Britterna ska lämna unionen i mars 2019, vilket innebär att de då inte längre kommer att delta på ministerrå­d eller vara represente­rade i Eu-parlamente­t.

Det finns dock olösta frågor kvar i utträdesav­talet. Den svåraste är hur man ska undvika en ”hård” gräns mellan Irland och Nordirland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden