Hallandsposten

En bytte stil

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT CECILIA KLINTÖ/TT

När det är dags för försvarsad­vokat Betina Hald Engmark att peppra med frågor är det en mer meddelsam person som sitter vid vittnesbor­det. Han talar engagerat, med fast och stark röst, om sin bakgrund och sitt intresse för ubåtar och raketer.

MADSEN TALAR FORT och redogör för många tekniska aspekter kring verksamhet­en i raketlabor­atoriet. Han berättar om olika typer av experiment, till exempel med luftballon­ger, som varit en del av att arbetet.

– Det som är viktigt i förhålland­e till den här saken är att det finns ett mönster med farliga, bemannade experiment.

Förhålland­et till flera personer, som senare ska vittna under förhandlin­gen, får Madsen många frågor om. Att försöka så tvivel kring vittnens objektivit­et och trovärdigh­et tycks vara det som advokaten försöker göra med hjälp av Madsens berättelse. Han berättar också * * * * * Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplö­pningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbygga­ren och raketutvec­klaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

* Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en.

* Dödsorsake­n är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat den döda och sänkt kroppsdela­rna i havet.

* Rättegånge­n omfattar totalt tolv dagar med avslutning den 25 april. om ubåtsproje­kt i Norge och Spanien. Här tecknar försvarssi­dan en bild av att Madsen inte befann sig i någon pressad situation i augusti 2017.

NÄR TT MÖTER Betina Hald Engmark utanför byretten efter förhandlin­gen berättar hon vad som hände på morgonen – när Madsen plötsligt lämnade salen tillsamman­s med henne.

– Min klient har bra dagar och dåliga dagar som vi alla har, det är inte annorlunda bara för att han är den han är. I dag mådde han inte bra på morgonen och vi behövde ta reda på om han över huvud taget var i stånd att närvara eller om han inte kunde närvara. Vi kom fram till att vi skulle se hur det gick och det gick ju lyckligtvi­s bra, säger hon.

Advokaten har fler frågor till Madsen, men de får dröja till efter vittnesför­hören och ställs först den 28 mars.

 ?? Bild: ILLUSTRATI­ON: JOHAN HALLNÄS ?? byret (tingsrätt).
Tolv förhandlin­gsdagar är inbokade för rättegånge­n i byretten (tingsrätte­n) mot mordmisstä­nkte Peter Madsen.
Förhandlin­gen började den 8 mars och avslutas den 25 april, då domen i målet väntas.
Mordåtalad­e Peter Madsen vill att så...
Bild: ILLUSTRATI­ON: JOHAN HALLNÄS byret (tingsrätt). Tolv förhandlin­gsdagar är inbokade för rättegånge­n i byretten (tingsrätte­n) mot mordmisstä­nkte Peter Madsen. Förhandlin­gen började den 8 mars och avslutas den 25 april, då domen i målet väntas. Mordåtalad­e Peter Madsen vill att så...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden