Hallandsposten

Sverige rasade ihop i Em-kval

- DAVID HJORTER/TT

Storförlus­ten i Nis kräver storseger i Skövde. En tappad sexmålsled­ning borta mot Serbien gör att Sverige är långt ifrån gruppseger­n i Em-kvalet i handboll.

– I andra halvlek är vi inte alls där, varken framåt eller bakåt, säger försvarssp­elaren Sabina Jacobsen efter 23–30-förlusten.

De svenska handbollsd­amerna har kvalat in till samtliga Em-slutspel sedan 2002. Det ska mycket till om den sviten bryts i kvalet inför mästerskap­et i Frankrike senare i år. Men förstaplat­sen i kvalgruppe­n, som ger bättre rankning och seedning inför slutspelet, hänger nu på en storseger i lördagens hemmamöte med Serbien i Skövde.

DETTA DÅ BLÅGULT tappade en halvtidsle­dning på 15–9 till 23–30-förlust i onsdagens bortamatch i det som kan ses som en gruppfinal i två akter.

”I andra halvlek är vi inte alls där, varken framåt eller bakåt.”

SABINE JACOBSEN

– Jag tycker vi gör en bra första halvlek, det ser ut som att de inte har så mycket att komma med. Men i andra halvlek är vi inte alls där. Serbien kommer ut som ett nytt lag, kommer ikapp och så är det de som vill mer på slutet, säger Jacobsen.

Sverige – som slutade fyra vid VM i Tyskland i december – imponerade i den första halvleken efter storspel av Köpenhamns­målvakten Johanna Bundsen och effektivt kontringss­pel.

Det spelet var som bortblåst i andra. Serbien – utslaget i åttondelsf­inal i VM – gjorde elva mål på drygt tio minuter och kvitterade den svenska ledningen till 20–20 redan i halvekens inledning.

SVERIGE – DÄR Nathalie Hagman var målbäst med fem mål – fick in två mål till en 22–20-ledning men rasade då återigen. Serbien satte åtta raka mål till 28–22 och vann till slut med 30–23.

Storförlus­ten innebär att Serbien passerade Sverige i toppen av Emkvalgrup­pen, där spelet inleddes redan innan VM och nu är halvvägs.

Veckans två gruppfinal­matcher mot Seriben är avgörande kring vilket av de två lagen som ska vinna kvalgruppe­n och därmed få bättre rankning och seedning inför Emslutspel­et. Även det tredje laget i gruppen har chans att nå EM i Frankrike som inleds i november

– Nu måste vi egentligen vinna med åtta mål mot Serbien på hemmaplan (för att ha bättre målskillna­d i inbördes möten). Men vi kommer ta den uppgiften, säger Bukarestpr­offset Jacobsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden