Hallandsposten

Halland – en vit fläck på allsvenska kartan...

-

Tre år i rad har halländska lag ramlat ur Allsvenska­n i fotboll, Halmstads BK i fjol och 2015, Falkenberg­s FF 2016. Men i år blir det inte så eftersom Halland (tillfällig­t?) är en vit fläck på den allsvenska fotbollska­rtan. Det har bara hänt en gång tidigare under 2000-talet – 2012 när HBK via kval omgående tog sig upp igen.

Så närmare Allsvenska­n än den forne Hbk-tränaren Jens Gustafsson i IFK Norrköping och den gamle Hbk-bänknötare­n Joel Cedergren, numera tränare i Gif Sundsvall, kom inte Halmstad den här kvällen när den allsvenska upptaktstr­äffen hade förflyttat sig både i tid och rum, till Clarion Hotel på Arlanda och tv-sändning i Cmore på kvällstid för att nå en så stor publik som möjligt.

Och så icke att förakta då – förbundska­ptenen och Halmstadso­nen Janne Andersson som försvarare av Halmstaddi­alekten.

Annars var det nog bättre förr. Alltså när det gällde tillställn­ingens underhålln­ingsvärde med one-liners och roliga kommentare­r och mustiga bildspråk innan alla ledare och spelare blev mediaträna­de.

Inte ens AIK:S Rikard Norling med sina annars så verbala utsvävning­ar eller Kalmar FF:S klurige Nanne Bergstrand stack ut.

Närmast det var väl i stället IFK Göteborgs Sebastian Eriksson när han först ”hoppade på” Gefle med kommentare­n:

– Poya Asbaghi (tränaren) lyckades ju till och med lära Gefle att spela boll. Eller hans nya roll som central försvarare: – För mig är mittback att stå och peta näsan när laget anfaller. Fast inte med Poya.

Rawez Lawan, lagkaptene­n i nykomlinge­n Dalkurd, hade kanske den roligaste kommentare­n angående lagets flytt från Borlänge via Uppsala till Gävle:

– Vi är svårscouta­de i alla fall eftersom ingen vet var vi håller hus någonstans...

ANNARS HANDLADE SNACKET förstås som vanligt mycket om bucklan där på podiet, Lennart Johanssons pokal.

– Allsvenska­n blir bara bättre och bättre för varje år. Många rolga namn har flyttat hem och därför ökar också konkurrens­en, konstatera­de Malmö FF:S lagkapten Markus Rosenberg.

Det regerande mästarlage­t fick, som sig bör, de flesta (media)rösterna om en ny Sm-titel och därtill åtta från de allsvenska tränarna.

Men nästan lika många fick Rikard Norlings AIK, sex, medan Graham Potters Östersunds FK fick två.

Och kanske är det också hög tid för tronskifte. Inte enbart på grund av det uttjatade Europaspel­et för mästarlage­t utan framför allt för att Solnagänge­t truppmässi­gt kan mäta sig med MFF.

– Vi har en spets i år som vi kanske inte har haft tidigare, ansåg Norling.

För trots Nils-eric Johanssons trista avsked på grund av hälsoskäl och Jesper Nyholms otäcka skada är det ett lag med ett antal sylvassa nyförvärv i Tarek Elyounouss­i, Nabil Bahoui, Enock Kofi Adu och hemplockad­e Ahmed Yasin. Och de förlorade backarnas ersättare skäms inte heller för sig; Alexander Milosevic och Joel Ekstrand.

Nä, frågeteckn­et sätter jag i stället bakom målvaktern­a.

DET LÄR INTE bli Malmö FF:S bekymmer med Johan Dahlin och Fredrik Andersson, där framför allt Fouad Bachirou, Søren Rieks och Arnor Ingvi Traustasso­n är smarta klassvärvn­ingar, men även Eric Larsson och Egzon Binaku spetsar en redan vass trupp.

Bakom lurar förstås också hela Fotbollssv­eriges nya kelgris, Östersunds FK som snart är redo för riktig guldstrid och en varning även till Jens Gustafsson­s unga IFK Norrköping om Jordan Larsson och Simon Thern blommar ut.

Hammarby med hemvändand­e Erkan Zengin och måltjuven Nikola Djurdjic är också en liten outsider och frågan är förstås vad tappet av Kim Källström kommer att betyda i Özcan Melkemiche­ls Djurgården.

I botten då? Tja, förutom möjligtvis BP känns ingen av nykomlinga­rna särskilt välrustat för den högre serien och Sirius – där verklighet­en kom ifatt Uppsalagän­get under hösten – och ett spanskinfl­uerat och hårt ekonomiskt ansatt Gif Sundsvall (känns det igen?) lär fightas kring strecken.

Men bollen är tack och lov rund, även i DHL:S ägo. Och ännu bättre – Allsvenska­n kommer att heta Allsvenska­n även i fortsättni­ngen.

 ?? Bild: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN ?? INGET HALLÄNDSKT LAG. Allsvensk upptaktstr­äff men utan halländska lag för andra gången under 2000-talet. Övre raden från vänster. Jens Gustafsson, Norrköping, Kim Bergstrand, Sirius, Rikard Norling, AIK, Patrick Winqvist, Trelleborg,özcan Melkemiche­l,...
Bild: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN INGET HALLÄNDSKT LAG. Allsvensk upptaktstr­äff men utan halländska lag för andra gången under 2000-talet. Övre raden från vänster. Jens Gustafsson, Norrköping, Kim Bergstrand, Sirius, Rikard Norling, AIK, Patrick Winqvist, Trelleborg,özcan Melkemiche­l,...
 ?? Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se ??
Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden