Hallandsposten

Annika Andersson:

-

PÅ TURNÉ.

Vad händer när barnen har flyttat ut, hemmet är färdigreno­verat och bilen faktiskt fungerar som den ska? Föreställn­ingen ”Minns du mig” handlar om exakt det. Om kärlek som ska vara för evigt, men som i stället tas för given. Huvudkarak­tärerna är ett par som tappat passionen i relationen när barnen är utflugna.

– Det här var en liten chansning, för det är ingen buskis och ingen fars. Det är en komedi. Jag har länge varit sugen på att göra något sådant här – lugnare och med färre skådisar. Men det var inte självklart att det skulle bli en succé, säger Annika Andersson, som spelar den kvinnliga huvudrolle­n Carin Hansson.

Vi möts på ett fik i Annikas hemstad Falkenberg en solig men iskall dag. Hon berättar om föreställn­ingen – om att vissa par som sett den förts närmare varandra, och om andra som reagerat helt annorlunda.

– Efteråt har det varit äldre par som hållit i varandra lite extra och fått sig en tankeställ­are. Men någon gubbe har sagt att ”det här var väl för fan ändå inte nödvändigt!”. Han har nog fått en armbåge i sidan under föreställn­ingen, berättar Annika och fortsätter:

– Och i Göteborg var det ett par som blev jävligt osams. De som jobbade i foajén sa att paret kom ut mitt under föreställn­ingen och var helt vansinniga. Vi hade rört en öm punkt tydligen.

”MINNS DU MIG?” har spelats på Lisebergst­eaterns scen under hösten 2017, men sedan januari har det halländska radarparet varit ute på Sverigetur­né ihop med resten av ensemblen. På fredag och lördag, den 23 och 24 mars, tar de med sig ”Minns du mig?” till Halmstad, Thomas Peterssons hemstad.

– Jag tycker den här rollen är så fantastisk för man använder mycket av sig själv, och man pratar ingen överdriven dialekt som på Vallarna. Man har vanligt tonläge och jag älskar det. Just nu föredrar jag det, och det kanske är för att jag aldrig har spelat på det viset innan.

Annika Andersson, som fyller 50 i år, debuterade på Vallarna 1996 och förknippas oftast mest med komedi i form av buskis och fars.

– Jag hade aldrig haft en tanke på skådespele­riet innan de frågade om jag skulle vara med på Vallarna. Första repetition­sdagen kände jag att det var helt fantastisk­t roligt. Jag hade spelat revy i två år när jag var 16 och 17 år, men det var det enda, säger hon och fortsätter:

– I flera år var jag så himla glad att jag fick vara med. Jag kan tänka så än i dag, att ”det är roligt så länge det varar”.

Men varat har det gjort. De senaste 20 åren har hon medverkat i en rad olika föreställn­ingar i det komiska facket, så som ”Full frys”, och ”Otroligt het!”. Hon och kollegan Thomas Petersson har känt varandra i snart 20 år. ”Minns du mig?” blir den fjärde större föreställn­ingen som de gör tillsamman­s. De träffades första gången då Thomas gjorde ett företagsgi­g där Annikas man, Tomas Andersson, jobbade.

– Men jag hade vetat vem han var långt innan dess, för han är ju svinrolig, säger hon.

På den tiden hade Thomas Petersson redan gjort mycket fars. Annika beskriver sig själv som novis då de började jobba ihop. I dag känner de varandra otroligt väl som kollegor. Dessutom har hennes och Thomas relation har blivit mer jämställd under årens lopp, berättar hon.

– Nu har jag lite mer att komma med än i början. När jag precis började med skådespele­riet var det svårt att ha stort självförtr­oende, men med erfarenhet och ålder växer det. Vi respektera­r varandra mycket, och nu är vi på samma nivå i karriären. Ömsesidig respekt är en förutsättn­ing om man ska kunna hålla på, säger hon, och lägger snabbt till:

– Det är det som har brustit i och med allt som kommit fram med #Metoo, att folk inte har kunnat respektera varandra. Det saknas för fan lite vanligt hyfs.

Man måste låta varandra blomma på egna små öar även om man lever ihop.

NU HAR DET gått fem månader sedan Cissi Wallin och Lulu Carter på riktigt drog i gång #Metoo-rörelsen i Sverige och mäns sexuella övergrepp på kvinnor kom ut i ljuset på ett sätt som aldrig tidigare skett. Lulu Carter hängde ut Martin Timell, Annikas och Thomas kollega från humorprogr­ammet ”Time Out”, i sociala medier.

– Vi har pratat om det i jobbet på Lisebergst­eatern och hemma. Det pratas överallt. Vi har gjort över hundra ”Time Out”-avsnitt tillsamman­s, jag och Martin, och jag själv har

 ??  ?? Annika Andersson har en lång och gedigen karriär bakom sig. Nu testar hon på nya utmaningar i ”Minns du mig?”
Annika Andersson har en lång och gedigen karriär bakom sig. Nu testar hon på nya utmaningar i ”Minns du mig?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden