Hallandsposten

Därför är Ryssland ett problem för den europeiska säkerheten

-

FÖRSVAR. Helsingfor­savtalet är grundlägga­nde i den europeiska säkerhetss­trukturen. Avtalet har tio ledande principer för relationer mellan de deltagande staterna, varav Ryssland är en.

1. Suverän jämlikhet, respekt för inneboende rätt för suveränite­t

2. Att avstå från hotet om eller användning av makt

3. Okränkbarh­et av gränser

4. Territorie­ll integritet av stater

5. Fredlig lösning av meningsski­ljaktighet­er

6. Icke-interventi­on i interna angelägenh­eter

7. Respekt för mänskliga rättighete­r och grundlägga­nde friheter, inklusive frihet för tankar, samvete, religion eller tro

8. Lika rättighete­r och självbestä­mmande för folken

9. Samarbete mellan stater

10. Uppfylland­e i god tro av förpliktel­ser mot internatio­nell lag

OM DE STATER som underteckn­at avtalet följt det så hade vi inga krig i Europa, då hade vi haft ”gemensam säkerhet” som du efterlyser!

Ryssland bryter mot flera av de ledande principern­a i avtalet; genom att öva kärnvapena­nfall mot Sverige, genom att starta krig mot Ukraina och ockupera delar av landet, genom att inte följa Minskavtal­et om eldupphör i östra Ukraina, genom att blanda sig i andra länders val, genom att skjuta ner ett civilt trafikflyg­plan över östra Ukraina med mera. Därför har EU infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland med målet att få landet att följa Helsingfor­savtalet.

Du föreslår att Sverige ska öka handels- och kultursama­rbetet med Ryssland, ett land som startat krig i Europa. Sverige skulle därmed bryta mot de Eu-sanktioner­na vi varit med om att besluta! Sverige skulle då belöna avtals- och folkrättsb­rott! Ett sådant agerande kommer aldrig att leda till fred – tvärtom.

Svar till Susanne Gerstenber­g, 7/3.

FÖR ATT EN bestående fred ska uppnås måste även Ryssland följa Helsingfor­savtalet. Kan vi inte få Ryssland att följa avtalet så blir det som försvarsbe­redningen säger, risken för krig ökar i Europa. Det är därför som Sverige måste gå med i Nato, en allians som aldrig startat ett krig!

K. Edvardson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden