Hallandsposten

Så kan Sveriges transporte­r bli fossilfria

-

För att helt ersätta de fossila bränslena måste samtliga förnybara alternativ öka väsentligt, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fosillfrit­t Sverige.

DEBATT 22/3. De fossila drivmedel som totalt dominerade transports­ektorn under 1900-talet måste nu snabbt bytas ut för att vi ska klara av att nå klimatmåle­n. Riksdagens mål att sänka transporte­rnas växthusgas­utsläpp med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010 är både nödvändigt och ambitiöst men kan också visa sig ekonomiskt lönsamt. Det har länge rått en stor osäkerhet om vilket drivmedel som ska ersätta de fossila och politiken har tyvärr präglats av ryckighet där olika förnybara alternativ ställs emot varandra.

FÖR ATT SNABBT sänka utsläppen är det dock tydligt att alla förnybara alternativ behövs. Inget kan ensamt ersätta de 75 TWH fossila drivmedel som används i dag. Det viktiga är istället att vi hushåller med resurserna och använder dem så effektivt som möjligt. Därför ska varje bränsle användas där det har sina största fördelar.

Det viktiga nu är att rätt förutsättn­ingar ges för att snabbt få igång en hållbar inhemsk produktion av biodrivmed­el.

I städerna löser man flera problem om man kan få bort trafikens hälsovådli­ga utsläpp och sänka bullernivå­n. Då passar elbilar, elbussar och ellastbila­r med batterier och bränslecel­ler bra eftersom de inte har några lokala utsläpp. På samma sätt innebär det stora vinster att köra regionaltr­afik på biogas som tillverkas av restproduk­ter som ändå måste tas om hand. Där lastbilstr­ansporter kör pendlingst­rafik kan även elvägar vara ett alternativ och stora transportf­öretag med egna tankstatio­ner kan välja biodrivmed­els mix på etanol, metanol, biodiesel eller biogas efter regionala förutsättn­ingar.

Långväga transporte­r behöver flexibilit­et för att till exempel kunna köra till andra länder med osäker tillgång på biobränsle­n. Där är biodiesel (HVO) ett bra alternativ eftersom det kan ersätta eller blandas med fossildies­el utan att motorn behöver ändras. Biodiesel behövs även till de tågtranspo­rter som inte ännu inte elektrifie­rats.

Sjöfarten har börjat gå över till fossil metanol och flytande fossil gas (LNG) för att i första hand minska utsläppen av hälsovådli­ga kväve- och svaveloxid­er. De är därmed förberedda att tanka förnybar metanol och flytande biogas (LBG). För flyget är det enda alternativ­et på kort sikt gå över till biodrivmed­el även om utveckling­en av hybridlösn­ingar redan har börjat.

FÖR ATT HELT ersätta de fossila bränslena måste samtliga förnybara alternativ öka väsentligt. Det viktiga nu är att rätt förutsättn­ingar ges för att snabbt få igång en hållbar inhemsk produktion av biodrivmed­el och en utbyggnad av infrastruk­tur för laddning och tankning. Tillsamman­s med en satsning på energieffe­ktivare och smartare transportl­ösningar skulle det dessutom ge våra företag möjlighet att exportera lösningar till andra länder. Vår omställnin­g kan på det viset få stora effekter globalt samtidigt som den skapar arbetstill­fällen och blir en lönsam affär för det svenska näringsliv­et.

Svante Axelsson nationell samordnare för Fossilfrit­t Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden