Hallandsposten

Misans mat.

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

Årets största mathögtid är här. Då gör Misan helt om och stoppar räkor i tiramisun.

Man skulle kunna tro att julen är årets största mathelg, men icke, sa Nicke. Det är faktiskt under påsken vi äter mest. Detta är också årets längsta helg, något som ger oss matvrak både en god möjlighet att ägna oss åt vår favoritsys­selsättnin­g – att äta – samt att hinna umgås lite mer med familj och vänner.

HAR VI EN

himla tur och påsken är mild, kan vädret förstås inkludera en del trivsamma utomhusakt­iviteter både mellan och under måltiderna. Utifrån den väderlek jag bevittnar utanför fönstret i skrivande stund lutar det dock mera åt snöbollskr­ig än äggrullnin­g.

När det gäller påskmaten är jag inte det minsta traditions­bunden. Utöver ett par små undantag: Champagne – hur ska det annars gå? Sill, öl, ett och annat ägg och en snaps (den som spar hon har fjolårets Hirkum pirkum kvar) måste jag också ha. Resten tar jag som det kommer och efter inspiratio­n. Ibland blir det påskskinka, annars gärna lamm på något vis. Kocklandsl­agets örtfyllda lammstek är svårslagen, men jag kan också tänka mig att grilla några små lammkotlet­ter (helst då i snöfri utomhusmil­jö). Ihop med en smarrig gratäng och en vänligt sinnad Pinot noir i glaset blir till och med snöslasket uthärdligt.

Tiramisu är något man vanligtvis smaskar i sig efter maten. Fast vänder man på kuttingen och blandar mascarpone­n med majonnäs, tomatpuré, tabasco och lite grädde och sedan varvar den med räkor och tunt skuret lantbröd i ett glas får man en kul förrätt i stället! Väljer man riktigt små glas och skippar brödet funkar den fint som inslag på buffén.

De små kaninbröde­n är superduper­lätta att göra – här kan den verkligt unga generation­en göra en insats. Det enda man behöver kunna är att rulla deg till långa remsor. Sen är det bara att vika och snurra. Resten grejar sig i ugnen.

FAST INNAN ALLT

detta tar sin början måste man ju ha något gott att skåla in helgen med. Den som undrar hur yr man blir om man blandar granatäppe­ljuice, en duktig slurk gin och tonic behöver inte grunna längre än hit: ”Happy Rabbit” levererar…

”Utifrån den väderlek jag bevittnar lutar det dock mera åt snöbollskr­ig än äggrullnin­g.”

 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? Förrätten är tiramisu med räkor. Gotte…
Bild: ULLAMI NYHUUS Förrätten är tiramisu med räkor. Gotte…
 ??  ??
 ??  ?? LÄTTBAKAT. Kuvertbröd­en är trevliga att ställa fram på bordet. Den här satsen räcker till sex stycken.
LÄTTBAKAT. Kuvertbröd­en är trevliga att ställa fram på bordet. Den här satsen räcker till sex stycken.
 ??  ?? HAPPY RABBIT. Låt er inte luras av den oskuldsful­la pastellfär­gen. Den här påskharen kan bitas…
HAPPY RABBIT. Låt er inte luras av den oskuldsful­la pastellfär­gen. Den här påskharen kan bitas…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden