Hallandsposten

Hög frånvaro på skola efter pistolhot

HALMSTAD: Många elever höll sig hemma efter hotet om skolskjutn­ing mot Furulundss­kolan. I dag finns polisen på plats hela skoldagen.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

I tisdags gjordes en polisanmäl­an med anledning av ett inlägg på Instagram. Inlägget bestod av en bild på en hand som höll i en pistol och några rader text, bland annat ”Schoolshoo­ting Furulundss­kolan. 29 mars. Get ready”.

Det var elever på skolan som slog larm om inlägget. Skolans ledning valde direkt att polisanmäl­a händelsen som man menade kunde uppfattas som ett hot. Kontot har nu raderats och alla föräldrar har också fått informatio­n via brev.

Enligt skolområde­schef Patrik Engström fortsatte skolan sitt arbete som vanligt under onsdagen. Men många elever höll sig hemma.

– Vi har haft en större frånvaro av elever än vanligt. 120 av våra 700 elever har varit frånvarand­e, men i det ingår också vanlig sjukfrånva­ro. Vi har inte analyserat siffran, säger han.

UNDER ONSDAGEN HÖLLS informatio­n för både personal och elever och enligt Patrik Engström har skolan haft kontakt med oroliga föräldrar via bland annat kommunens kommunikat­ionssystem Unikum och skolans blogg.

Även under torsdagen kommer skolan att ha sin verksamhet i gång.

– Det enda som händer är bara att i vårt samarbete med polisen kommer de att vara närvarande under hela skoldagen. Det är inte för att det har hänt något eller att vi bedömer situatione­n på ett annat sätt, säger Patrik Engström. Har det att göra med att datumet pekades ut i inlägget på Instagram?

– Nej, egentligen inte. Vi lutar oss mot den bedömning vi gjort innan i samarbete med polisen.

HÄNDELSEN RUBRICERAS hos polisen som olaga hot mot grupp, grovt brott.

– Vi tar det här på fullaste allvar och kommer att köra den här utredninge­n i botten av den enkla anledninge­n att sådana här saker vill vi inte ska nå full handling, säger Martin Inglund, kommissari­e och utrednings­chef.

Men i övrigt är polisen förtegen. Enligt uppgifter till Hallandspo­sten har polisen tagit in en eller flera elever för förhör.

– Vi har haft människor i förhör och det kommer att ske fler, och i det här fallet finns personerna vi vill höra på skolan, säger Martin Inglund.

Han vill dock varken bekräfta eller dementera om det i dagsläget finns någon misstänkt.

– Vi har en ganska klar bild av vad som har hänt och vilka som ligger bakom men måste vara förtegna just nu. Men ingen har gripits eller sitter anhållen, säger han. Vad händer nu?

– Vi har detta som högsta prioritet. Vi tror absolut att detta kommer att lösas, framför allt att vi kommer att få reda på vad som hänt och varför.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HÖG FRÅNVARO. Under onsdagen var frånvaron av elever betydligt högre än vanligt på Furulundss­kolan. I dag kommer polisen att vara närvarande under hela skoldagen.
Bild: ROGER LARSSON HÖG FRÅNVARO. Under onsdagen var frånvaron av elever betydligt högre än vanligt på Furulundss­kolan. I dag kommer polisen att vara närvarande under hela skoldagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden