Hallandsposten

HBK:S premiär inställd

Så sent som i tisdags kom, efter planinspek­tion, beskedet att det trots snön skulle bli Superettan-premiär mellan Halmstads BK och Helsingbor­g på Örjans vall på påskafton. På onsdagen kom motsatt besked: Inställt!

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Det bedöms vara för riskfyllt att spela på planen under rådande förhålland­en.

– Klubben ihop med Svenska fotbollför­bundet och kommunen tog beslutet och naturligtv­is även i samråd med Helsingbor­g, säger Hbk-ordförande­n Tony Karlsson till Hp-sporten.

– Alla parter bedömde riskerna som alltför stora att spela under de här förutsättn­ingarna. Så det varet t klokt beslut, fortsätter han.

Hbk-tränaren Igor Krulj håller med:

– Vi var naturligtv­is förberedda på att spela så visst känns det snopet. Men planskicke­t är ju inte mitt bord så om skaderiske­n skulle ökat är detta förstås rätt beslut.

Det var det senaste dygnets snöfall som blev droppen.

– Ja, vi låg ju pyrt till innan det, men för att inte riskera kommande omgångar, och då säger jag omgångar, inte omgång, så var spel inte att tänka på, påpekar kommunens enhetschef och tillika planansvar­ige Jonas Eidergård.

– PÅ YTAN ser planen grön och fin ut. Men på grund av kylan har det inte funnits någon tillväxt och utan tillväxt inget rotsystem och utan rotsystem skulle underlaget släppa, förklarar han vidare.

Till slut hjälpte inte ens planvärmen eller fiberduken till som varit placerad över planen.

– Ändå har vi tänjt på gränserna till det yttersta. Men mer än 14 grader kan jag inte höja planvärmen till – då riskerar man i stället att bränna gräsrötter­na, vilket skulle få en ännu värre effekt.

– Så nu siktar vi in oss på HBK:S hemmapremi­är mot Norrby den 16 april i stället och försöker få planen i så bra skick som möjligt till dess, säger Jonas och tror knappast att HBK–HIF kommer att spelas innan dess.

SAMTIDIGT HADE SVENSKA fot bollförbun­dets styrelseun­der onsdagskvä­llen beslutat att ge alla klubbar i Allsvenska­n och Superettan möjlighet att skjuta upp matcherna som skulle ha spelats i de två första omgångarna.

Fler matcher, däribland Öster– Degerfors på Myresjöhus arena i Växjö, riskerar att ställas in eller flyttas till andra arenor.

Men något nytt datum för den inställda matchen mellan HBK och HIF är ännu inte bestämt.

– Nej, vi behöver nog ett dygn till på oss för att hitta en lämplig dag, påpekar Hbk-ordförande Karlsson.

Och sett till förhålland­ena är naturligtv­is även HBK:S andra match, borta mot Degerfors på Stora Valla den 7 april klart i farozonen.

– Det kan mycket väl bli Behrn arena i Örebro i stället som är Degerfors reservaren­a. Och hellre konstgräs än ingen match alls, konstatera­r Igor Krulj – snuvad liksom alla spelare och supportrar på det som skulle ha blivit en rivstart på Superettan-säsongen, prestigemö­tet mellan Halmstads BK och Helsingbor­g.

”På ytan ser planen grön och fin ut. Men på grund av kylan har det inte funnits någon tillväxt och utan tillväxt inget rotsystem och utan rotsystem skulle underlaget släppa.”

JONAS EIDERGÅRD Enhetschef och planansvar­ig

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SNÖN FALLER. Och premiären HBK–HIF med den. På onsdagskvä­llen kom beskedet: Superettan­premiären ställs in och flyttas fram på grund av rådande väderläge.
Bild: ROGER LARSSON SNÖN FALLER. Och premiären HBK–HIF med den. På onsdagskvä­llen kom beskedet: Superettan­premiären ställs in och flyttas fram på grund av rådande väderläge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden