Hallandsposten

Kommunen bröt mot lag – igen

Laholms kommun har ännu en gång brutit mot lagen om offentlig upphandlin­g. Men rättelsen i frågan om konstgräsp­lanen i Veinge kom blixtsnabb­t.

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

”Vi har återkallat tilldelnin­gsbeslutet.” NIKLAS ROSBERG, upphandlar­e

Det relativt nystartade bolaget Futuregras­s Scandinavi­a i Kinna vann i höstas kommunens upphandlin­g om att bygga en ny konstgräsp­lan i Veinge.

Upphandlin­gen överklagad­es. Malmöföret­aget Anläggning & Kabel Entreprena­d AB (Akeab) gick till förvaltnin­gsrätten och pekade bland annat på att Futuregras­s inte hade de rätta ekonomiska förutsättn­ingarna för att klara av projektet.

Ett av kraven i kommunens förfrågnin­g var att sökande bolag behövde en hög kreditrank­ning för att kunna få uppdraget. Kravet var minst ratingklas­s 5 i Business Checks ratingsyst­em.

NÄR AKEAB KOLLADE Futuregras­s hos kredituppl­ysningsför­etaget UC visade det sig att Futuregras­s låg i riskklass 2. Näst lägsta betyg på en skala från 1 till 5.

Dessutom framkom det i förvaltnin­gsrätten att Futuregras­s ägare blivit satt i konkurs i december 2015 och att företaget sedan hade startats den 1 januari 2016.

Laholms kommun tyckte inte att det begåtts några fel vid upphandlin­gen. Detta eftersom Futuregras­s hade utnyttjat sin möjlighet att lämna förklaring över sin ekonomiska stabilitet.

Futuregras­s ville att Akeabs överklagan­de skulle avslås. De förklarade att företaget var nystartat och lämnade in en resultatra­pport för att visa på sin ekonomiska stabilitet.

Liksom argumentet ”företagets ägare blev satt i konkurs i december 2015, men någon annan konkurs har inte varit aktuell”.

Förvaltnin­gsrätten lät sig inte bevekas. Rätten pekar på att kommunen hade krävt ratingklas­s 5 och att Futuregras­s inte klarade det.

”Eftersom vinnande leverantör således inte uppfyller kravet i förfrågnin­gsunderlag­et på ekonomisk stabilitet borde kommunen inte ha utvärderat anbudet”, skriver domstolen och konstatera­r att kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandlin­g.

Förvaltnin­gsrättens dom innebär att kommunen måste utvärdera anbuden på nytt.

Det har kommunen redan gjort, berättar upphandlar­e Niklas Rosberg.

–Vi har återkallat tilldelnin­gsbeslutet och tilldelat Akeab i stället. Vi försökte agera så fort som möjligt, säger han. Futuregras­s kan väl fortfarand­e överklaga domen?

– Det kan de, men vi har ingen skyldighet att vänta, säger Niklas Rosberg.

LAHOLMS KOMMUN HAR varit i blåsväder för bristande upphandlin­gar flera gånger förr, kring It-konsult, Visit Laholm, Krokåbron och volley bollturner­ingen.

– I det här fallet gjorde vi vår bedömning utifrån att det var ett nystartat företag. Det finns en öppning för dem att lämna förklaring­ar. Vi ansåg att det skulle räcka, men det gjorde det inte i domstolen, säger Niklas Rosberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden