Hallandsposten

Ny skola kan byggas i Torup

”Vi har också Kråkbergss­kolan intill och vill gärna minska antalet elever på hela området” Den politiska majoritete­n i Hylte vill bygga till Örnaskolan – eller bygga en helt ny högstadies­kola i Torup. MARIA HEDIN (S), barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

– Vår förvaltnin­g får i uppdrag att ta fram investerin­gs- och driftskost­nader för båda alternativ­en, säger Maria Hedin (S), ordförande för barn- och ungdomsnäm­nden i Hylte.

I dag har Örnaskolan­s högstadies­kola i Hyltebruk 436 elever, men är efter renovering­en 2011 anpassad för 375 elever. Om tre år kommer det att vara runt 50 ytterligar­e barn i Hylte som går på högstadiet, det visar elevantale­t p ålåg-och mellanstad­ieskolorna.

– Det finns ingenting som tyder på att Hyltes befolkning minskar, även om ökningstak­ten stannade av förra året, säger kommunråde­t Ronny Löfquist (S).

Vid sitt arbetsutsk­otts möte, i barn- och ungdomsnäm­nden i går, lade Maria Hedin fram förslaget att utreda en investerin­g på högstadies­kolan. Förslaget ska ge plats för 100–125 ytterligar­e elever än vad Örnaskolan är byggd för.

TJÄNSTEMÄN­NEN PÅ kommunen ska vara klara till hösten, för att budgetbesl­uten för 2019 ska kunna innehålla pengar till en projekteri­ng.

Politikern­a vill få ett alternativ två utrett samtidigt: En helt ny högstadies­kola i Torup. Med investerin­gsoch driftkalky­l att jämföra intill och vill gärna minska antalet elever på hela området, säger Maria Hedin.

Nuvarande skolan i Torup innefattar ett stort markområde som sträcker sig ända ned till Kinnaredsv­ägen, snett mitt emot Prästgårde­n.

Det är redan detaljplan­erat för skolverksa­mhet. Marken var också ett av alternativ­en för friskolan Labora när denna för några år sedan såg sig kring efter ett alternativ till Nyby i Långaryd.

–VI VILL I DAG inte säga något om vilka orter eller vilken uppdelning vi i så fall skulle göra mellan två högstadies­kolor. Men ambitionen får vara att det blir två ungefär lika stora skolor, Örnaskolan och högstadies­kolan i Torup, säger Ronny Löfquist.

Enligt Hedin och Löfquist har frågan om ökat elevantal på Örnaskolan och arbetsmilj­ön där hängt över dem länge. Insikten om att det är dags för en till- eller nybyggnad är ungefär en månad gammal. Beslutet om utredninga­r är förankrat i den politiska majoritets­konstellat­ionen Framtid Hylte.

 ??  ??
 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? I TORUP. Vid Torups skola finns planerad mark tillräckli­g för en ny högstadies­kola. ”I nuläget tycker jag att det är bra att vi inte sålde till Laboraskol­an”, säger Ronny Löfquist (S), tillsamman­s med partikamra­ten Maria Hedin.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N I TORUP. Vid Torups skola finns planerad mark tillräckli­g för en ny högstadies­kola. ”I nuläget tycker jag att det är bra att vi inte sålde till Laboraskol­an”, säger Ronny Löfquist (S), tillsamman­s med partikamra­ten Maria Hedin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden