Hallandsposten

Påskpremiä­r för utefika trots snö

HALMSTAD: På kafé Söder pi renröjer ägaren Peter Gereny undan snön till påskhelgen dådet är ute serverings­premiär i Halmstad.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

– Det här är åttonde säsongen sedan jag startade surfshopen med kaféet. Tidigare har jag bara haft tillfällig­t tillstånd. Nu är det första gången jag har permanent bygglov och kan satsa långsiktig­t, säger Peter Gereny.

Nytt är också att han har en kompanjon på Söderpiren. Kim Erixon är hälftenäga­re i verksamhet­en.

– Jag var anställd först så att vi kunde se om vi trivdes ihop. Sedan blev jag delägare, berättar Kim som tidigare varit verksamhet­schef för Wild West Steakhouse i Sverige.

– Jag var lite trött på att jobba med konceptstä­llen. Vår filosofi på Söderpiren är att utveckla verksamhet­en steg för steg i den takt som passar oss.

PETER GERENY ÄGER fastighete­n, som ligger på kommunens mark. Han deltar inte aktivt i serveringe­n numera. När HP hälsar på inför premiärför­beredelser­na har Peter fullt upp med att ta hand om tvåårige sonen Bill.

– Jag började ju med en surfshop som sedan kompletter­ades med ett kafé. Nu finns det ingen surfshop längre men den övriga verksamhet­en har växt, berättar han.

Förutom kaféet som är öppet dagligen från maj till och med oktober, hyrs lokalen ut till fester på kvällar och badtunnan går varm året runt för sällskap som hyr in sig per timme.

– Till hösten kommer vi att satsa på mindre konferense­r också, berättar Kim.

ÄNNU SÅ LÄNGE har varken hon eller Peter några tankar på att bygga upp en traditione­ll restaurang­verksamhet på Söderpiren.

– Då blir man låst. Vi gillar att verksamhet­en är flexibel. Det är kul när folk hyr in sig i festlokale­n. De kan antingen sköta allt själva, eller hyra in personal från oss eller köpa mat från vår catering, säger Peter.

Stämningen på Söderpiren är avspänd. Varje vecka kommer ett gäng hundägare med sina franska bulldoggar förbi och fikar på utedäcket. Här tar både gästerna och kaféägarna livet lite som det kommer.

På påskafton satsar Söderpiren på äggletning i sanddynern­a.

– Det ska bli något kul för hela familjen, lovar Peter.

Påskhelg enär allmänutes­erverings premiär i Halmstad. Enligt kommunens riktlinjer för uteserveri­ngar varar den ordinarie säsongen från 1 april till 15 januari nästkomman­de år.

I år har uteserveri­ngar med tillstånd möjlighet att börja etablera

”Vår filosofi på Söderpiren är att utveckla verksamhet­en steg för steg i den takt som passar oss.”

KIM ERIXON

serveringe­n redan 26 mars för att kunna öppna till påsk.

ETT AV FÅ ställen som verkligen öppnar till helgen är Bulls pub vid Lilla torg. The Dubliner öppnar normalt till påsk, men i år väntar man minst en vecka till.

– Vi har fått göra nyinvester­ingar efter att Storgatan byggdes om. Det har tagit lite tid att få fram material

så vi räknar med att öppna någon gång mellan 1 och 14 april. Det är ingen superstres­s med tanke på vädret, säger Paul Frick, ägare till The Dubliner.

Andra uteserveri­ngar dröjer till en bra bit in i april eller till och med maj.

– Vi har ingen luftsluss mellan vår vanliga lokal och uteserveri­ngen. Det skulle bli alldeles för kallt inne om vi höll dörrarna öppna till uteserveri­ngen nu, säger Anna Hultberg, vd på Harrys.

PIO MATSAL OCH bar väntar tills i maj innan uteserveri­ngen kommer på plats.

– Det beror lite på väder och vind. Vi brukar inte ha så bråttom. Det kanske inte blir förrän slutet av maj, säger restaurang­chef Sofia Jönsson.

 ??  ?? I SNÖSVÄNGEN. Peter Gereny skottar fram uteserveri­ngen så att gästerna kan komma till påskhelgen.
I SNÖSVÄNGEN. Peter Gereny skottar fram uteserveri­ngen så att gästerna kan komma till påskhelgen.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ?? UTBYGGT. Kaféet Söderpiren har blivit dubbelt så stort efter om- och tillbyggna­den. Kim Erixon ser fram emot att utveckla verksamhet­en.
UTBYGGT. Kaféet Söderpiren har blivit dubbelt så stort efter om- och tillbyggna­den. Kim Erixon ser fram emot att utveckla verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden