Hallandsposten

Även kommunalt guld kan bli sand

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

När festen är över är det någon som får betala notan. Denna någon blev förra året Laholms kommun när det efter en genomförd beachvolle­yturnering i Mellbystra­nd började komma in fakturor. Dessa attesterad­es och blev betalda av kommunen – och kostnadern­a stack iväg. Vilken budget fanns för turneringe­n och vilken roll hade kommunen? Ja, det var just det. Det fanns inga beslut tagna, i alla fall inte protokollf­örda beslut eller i form av mötesantec­kningar. Detta framkommer av en rapport som konsultbyr­ån EY genomfört på uppdrag av kommunrevi­sionen i Laholm, och som presentera­des inför kommunfull­mäktige i tisdags kväll.

SÅ HÄR I efterhand visar historien om beachvolle­yturnering­en hur det kan gå när man inte har koll på läget. Från början var det tänkt att kommunen skulle gå in med ett sponsorbid­rag till turneringe­n på drygt 200 000 kronor – slutnotan blev runt 2 miljoner kronor.

Kultur- och utveckling­snämnden, Kun, är den ansvariga nämnden. Enligt revisionsr­apporten ska det första beslutet ha fattats av Kun:s presidium i december 2016 om att kommunen ska vara medarrangö­r till en beachvolle­ybollturne­ring i Mellbystra­nd i juli 2017. Budgeten sattes till 221 000 kronor. Problemet är att detta inte finns protokollf­ört och det råder delade meningar om vilken roll som kommunen skulle ha. I maj 2017 får politikern­a i nämnden veta att kostnadern­a för turneringe­n har stigit, och ett liknande besked får man även i juni och i juli. Märk väl, det fanns inget protokollf­ört beslut om vilken roll kommunen hade eller någon fastställd budget.

Två chefer på kultur- och utveckling­sförvaltni­ngen har redan sparkats till följd av skandalen. På tisdagens fullmäktig­emöte var det framför allt politikern­a i kultur- och utveckling­snämnden som var i skottglugg­en.

”Detta är en skandal. Det är otroligt att detta kan hända”, sa Bertil Johansson från Laholmspar­tiet, som också menade att man ska ställa kritiska frågor i en nämnd. Mikael Kahlin (–) var inne på samma linje: ”Det finns mycket att säga om den här härvan. Ni har inte ställt frågor. Ta ert ansvar”, sa han.

Kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) motsatte sig de hårda attackerna.

”Det är obehagligt i den här församling­en. Jag vill poängtera att ansvaret ligger hos den dåvarande verksamhet­schefen”, sa hon.

”Detta handlar inte om svartmålni­ng, detta är fakta”, kontrade Mikael Kahlin.

I SVALLVÅGOR­NA AV beachvolle­yskandalen har alltså två chefer fått sparken. Frågan är om det slutar vid det.

På nästa kommunfull­mäktigemöt­e i april kommer frågan om ansvarsfri­het att behandlas i samband med att bokslutet för 2017 ska upp på dagordning­en. Då är det verkligen dags för Laholmspol­itiken att reda ut skandalen en gång för alla och framför allt lära av sina misstag. Här kommer den första hemläxan: Varje förslösad skattekron­a är en stöld från folket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden