Hallandsposten

”Veterinäre­rna hade inga anmärkning­ar”

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Djurrättsa­lliansens filmer från äggindustr­in visar upp en smutsig baksida där sjuka, skadade och döende djur lämnats. Flera sekvenser är från ett företag som har sin största anläggning i Halmstad.

Lagom till påsk släpper Djurrättsa­lliansen en film som avslöjar interiörer som äggindustr­in har svårt att avfärda. Filmsekven­serna är tagna vid olika tillfällen under de senaste åren. De allra senaste klippen kommer från anläggning­en i Halmstad och togs för bara några dagar sedan. Djurrättsa­lliansen visar till exempel hur hönor och kycklingar tvingas vistas i små utrymmen tillsamman­s med döda djur.

– Det är så här äggindustr­in ser ut. Det här sker inom lagens ramar. Det här går inte att avfärda med att det är fråga om undantag eller lagbrott. Vi som medborgare och konsumente­r måste ställa oss frågan om det ska få gå till så här. Ska det vara lagligt att behandla djur som okänsliga produkter? frågar sig Malin Gustafsson, talesperso­n för Djurrättsa­lliansen.

Deras filmer har redan fått spridning bland annat i sociala medier och väcker starka reaktioner.

– Vi hoppas och uppmanar människor att inte blundar eller tittar bort, att de ser på filmerna och tänker efter, fortsätter hon.

ALLIANSEN HAR VALT att dokumenter­a bland annat äggindustr­in utan att be om lov. De filmar i smyg, vid besök i anläggning­arna nattetid.

När branschorg­anisatione­n Svenska äggs ordförande, Axel Lagerfelt, fick ta del av filmmateri­alet konstatera­de han att det visar upp förhålland­en som är oacceptabl­a, men vägde också in att filmen är resultatet av ett flertal besök i djurstalla­r under flera år.

–På så vis har man fått ihop mycket skador i en kort film. Men likväl är vissa av skadorna helt oacceptabl­a, sade han i en kommentar till Lantbruket­s affärstidn­ing ATL.

Det är företaget Gimranäs AB, med säte i Herrljunga, som driver anläggning­en i Halmstad.

DESS VD Birger Hjalmarsso­n är styrelsele­damot i Svenska ägg och betonar att Djurrättsa­lliansen gjort inbrott varje gång de filmat inifrån företagets anläggning­ar. Inbrotten kommer att polisanmäl­as.

– De erkänner att de begått brott. Filmerna visar den verklighet som * Djurrättsa­lliansen är en ideell djurrättso­rganisatio­n som har funnits sedan 2005 och som blev rikstäckan­de 2007. * Den arbetar för alla djurs rättighete­r och anser att alla djur borde ha rätt till sina egna liv och att vi människor inte har rätt att utnyttja djuren för våra egna intressens skull. * Alliansen är kanske mest känd för sina granskning­ar av djurindust­rin.

”Det är så här äggindustr­in ser ut. ” MALIN GUSTAFSSON, talesperso­n för Djurrättsa­lliansen

de vill visa. Vi har under onsdagen haft veterinäre­r i stallarna i Halmstad och veterinäre­rna har inget att anmärka på, säger Birger Hjalmarsso­n och fortsätter:

–Det finns djur som dör varje dag. Alliansens mål är ju att stoppa all djurhållni­ng. Vi går i stallarna två gånger om dagen, djur som dör plockar vi ut.

Stallarna i Halmstad är Gimranäs AB:S största enheter och används för uppfödning av värphöns.

 ?? Bild: DJURRÄTTSA­LLIANSEN ?? DÖDA SYSKON. Kycklingar­na vistas i utrymmen tillsamman­s med döda djur. Djurrättsa­lliansens film är skapad genom att filma i smyg vid flera tillfällen.
Bild: DJURRÄTTSA­LLIANSEN DÖDA SYSKON. Kycklingar­na vistas i utrymmen tillsamman­s med döda djur. Djurrättsa­lliansens film är skapad genom att filma i smyg vid flera tillfällen.
 ?? Bild: DJURRÄTTSA­LLIANSEN ?? TAS BORT DAGLIGEN. Gimranäs vd Birger Hjalmarsso­n säger att personal granskar stallarna flera gånger varje dag. Döda djur tas bort direkt.
Bild: DJURRÄTTSA­LLIANSEN TAS BORT DAGLIGEN. Gimranäs vd Birger Hjalmarsso­n säger att personal granskar stallarna flera gånger varje dag. Döda djur tas bort direkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden