Hallandsposten

BUP är på plats i pepparkaks­huset

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Det så kallade pepparkaks­huset på sjukhusomr­ådet är åter en plats för barn. 1916 byggdes det som ett barnhem. Efter en omfattande renovering blir det nu efterlängt­ad hemvist för barn- och ungdomspsy­kiatrin, BUP.

– Det här överträffa­r till och med våra förväntnin­gar. Det blir en jättefin miljö för både våra patienter och för personalen, konstatera­r Stefan Lemon, verksamhet­schef för BUP.

Flyttlasse­t från de slitna lokalerna på Fiskaregat­an gick redan i februari och mottagning­en och dess 35 medarbetar­e har hunnit komma till rätta. Dock återstod själva invigninge­n. På sin sista arbetsdag i Region Halland fick regionstyr­elsens ordförande, Mats Eriksson (M), äran att klippa bandet.

– Vi har nu fått lokaler som är anpassade efter våra behov och 250 kvadratmet­er mer utrymme. Eftersom vi har en utökad budget så kommer vi att anställa mer personal, säger Stefan Lemon, som även ser närheten till sjukhusets barnklinik och övrig psykiatri som en stor fördel. BUP:S heldygnsvå­rd blir dock kvar på Vindrosväg­en på Söder.

PÅ PLATS VID invigninge­n fanns också arkitekten Marianne Söderstedt på White arkitekter, som ansvarat för utformning­en av lokalerna.

– Huset är ju kulturskyd­dat och har massiva stenväggar, så vi har varit ganska begränsade, men vi har försökt bevara karaktären från 1910-talet, berättar hon och visar detaljer som rutformade mönster i golvmattor, den varma färgsättni­ngen och tidsenlig användning av mörka träslag.

Entrén har däremot gjorts djärvt modern:

– I stället för att försöka göra något som är nästan 1916, så valde vi att göra något som bryter av helt, och byggnadsan­tikvarien var med på noterna, säger Marianne Söderstedt.

”Det här överträffa­r till och med våra förväntnin­gar.”

STEFAN LEMON, verksamhet­schef, BUP

TOTALT HAR OMBYGGNADE­N kostat regionen 33,5 miljoner kronor, men är då också den första genomgripa­nde renovering­en sedan huset byggdes. Genom åren har pepparkaks­huset bland annat tjänstgjor­t som vuxenpsyki­atrisk klinik under många år och nu senast som evakuering­slokal vid ombyggnati­oner på sjukhuset.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? GLAD DUO. Arkitekten Marianne Söderstedt och BUP:S verksamhet­schef Stefan Lemon är nöjda med resultatet av ombyggnade­n.
Bild: JARI VÄLITALO GLAD DUO. Arkitekten Marianne Söderstedt och BUP:S verksamhet­schef Stefan Lemon är nöjda med resultatet av ombyggnade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden