Hallandsposten

Ännu fler paviljonge­r ska rädda förskolan

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Bristen på förskolepl­atser är nu så stor att enda lösningen för att snabbt minska den är tillfällig­a paviljonge­r.

Mest akut är situatione­n i Genevad, Knäred och Hishult som tillhör de delar i Laholms kommun med störst tillväxt. Lösningen är att hyra in paviljonge­r på samtliga tre orter.

– I NULÄGET har vi inga permanenta lösningar att ta till över huvud taget, säger Jonas Hellsten (M), vice ordförande i bun och fortsätter:

– Steg ett är att hyra in paviljonge­r så att vi lever upp till lagkravet som säger att barn har rätt till en förskolepl­ats inom fyra månader. Steg två är att vi planerar förskolan för lång tid framöver och får en framförhål­lning. Nu agerar vi med brandkårsu­tryckninga­r. Jag vet inte hur många paviljonge­r vi har i dag.

MEN ALLRA FÖRST ska bun begära att kommunstyr­elsen ger Kommunfast­igheter i uppdrag att beställa paviljonge­rna. Varje paviljong kommer att bli en förskoleav­delning med upp till 20 barn.

Det hastar för till hösten väntar 22 barn i Hishult på förskolepl­ats, i Knäred köar 16 barn och i Genevad får förskolan inte längre plats i Genevadssk­olan.

– Vi är i ett mycket besvärligt läge som det borde ha larmats om för länge sedan. Risken finns att vi inte kommer att klara vårt kommunala JONAS HELLSTEN (M) åtagande, säger Bo Tengqvist (S) i bun.

I den bästa av världar står paviljonge­rna på plats i augusti, men Jonas Hellsten lovar ingenting.

– JAG VÅGAR inte lova detta med risk för att jag då bryter ett löfte. Vi ligger på efterkälke­n och har kniven på strupen. Vi kan för att klara situatione­n bli tvingade att hänvisa till förskolor på andra orter än där familjerna är bosatta, säger Jonas Hellsten.

Var paviljonge­rna placeras är inte klart, men buns tanke är att de ska ligga i anslutning till skolorna på orten.

”I nuläget har vi inga permanenta lösningar att ta till”

I HISHULT KAN en permanent lösning tyckas vara klar i och med att kommunen köper Kane Bengtssons villa som ligger intill Hishultssk­olan. Men i väntan på att huset renoveras om till förskola är en paviljong nödvändig enligt bun.

Efterfråga­n på förskolepl­atser kommer att stadigt öka i takt med att inflyttnin­gar och födelsetal ökar.

– Vi är väldigt tacksamma över att antalet barn blir flera, men volymöknin­gen har kommit för snabbt och verksamhet­en har inte hunnit med i samma takt säger Jonas Hellsten.

Vice ordförande i bun

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV ?? BYGGKLAR TOMT. Vallmon kommer att återuppstå i Ränneslöv. Bra, tycker Maria Bronelius (C). Dåligt, tycker Annita Asplid (S).
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/FREDRIK MAGNUSSON/ARKIV BYGGKLAR TOMT. Vallmon kommer att återuppstå i Ränneslöv. Bra, tycker Maria Bronelius (C). Dåligt, tycker Annita Asplid (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden