Hallandsposten

Eldsjäl försöker trappa ned på engagemang­et

- CARL POTVIN JOHANSSON 010-471 50 75 hylte@hallandspo­sten.se

Hembygdspr­ofilen Birgitta Holmén har varit engagerad inom föreningsl­ivet i Långaryd i över 40 år. Nu tycker hon att det är dags att trappa ned på sina uppdrag. Men det är lättare sagt än gjort.

– Jag försöker trappa ned, men det är inte så lätt att komma ifrån. När jag har arbetat med detta så länge och lagt ned min själ i det, vill jag inte att det ska rinna ut i sanden, säger Birgitta som nyligen mottog släkten Åhréns hembygdsst­ipendium.

Birgitta växte upp i Ekeryd och flyttade på tidigt 1960-tal till Nissaryd, där hon bor än i dag. Hembygdsen­gagemanget tog fart när hon började se tillbaka i de egna släktleden.

– Jag började som släktforsk­are när jag var 28 år. Namnen man finner ger inte så mycket i sig, men det dök upp en massa frågor. Hur hade de det, var bodde de och vad levde de av? Då hamnade jag snabbt i Långaryds hembygdsfö­rening.

Snart därefter blev hon invald i styrelsen och sitter sedan 32 år tillbaka på ordförande­posten. 1976 var hon med och startade Hylte hembygdskr­ets och var ordförande där i 32 år, innan Bo Westman tog över.

– Men nu är jag 77 år och börjar bli för gammal. Jag har letat länge efter någon som kan ta över ordförande­posten i Långaryd. Jag vill lämna över till någon yngre, så det sker en föryngring och blir lite modernare, men det är lite kärvt.

GENERELLT TROR HON att det blivit svårare för föreningar att rekrytera, framför allt till poster som tar mycket tid.

– Visst finns det intresse, men tiden räcker inte till. I dag finns det så stort utbud av allt möjligt och det är mycket som drar. Men jag måste tro på en positiv framtid och att intresset för att ta vara på bygd och minnen finns. Vi behöver kämpa om vi vill behålla vård bygd, säger Birgitta och understryk­er att hembygdsfö­reningen inte enbart blickar bakåt.

För att begripa varför det ser ut som det gör i dag, tror hon att det är viktigt att veta hur det var förr. Men att bygden är trivsam så att folk vill bo och verka där är förstås en förutsättn­ing för dess fortlevnad.

– NATURLIGTV­IS HANDLAR DET inte enbart om ett intresse för historien. Vi ser väldigt mycket framåt! En viktig aspekt i hembygdsar­betet är framtiden för småorter på landsbygde­n. Hur ska Sverige se ut om vi bara ska bo i städer? Folk måste trivas här så att det inte avfolkas.

Rik på pengar har Birgitta knappast blivit av allt ideellt arbete, men så finns det många andra fördelar.

– En hobby måste få kosta lite. Om jag inte fått så mycket tillbaka hade jag inte hållit på. Jag har lärt mig kolossalt mycket och fått väldigt många goda vänner. Lönen är väl också att folk trivs och vill bo kvar här.

”När jag har arbetat med detta så länge och lagt ned min själ i det, vill jag inte att det ska rinna ut i sanden”

BIRGITTA HOLMÉN, hembygdskä­mpe

 ?? Bild: CARL POTVIN JOHANSSON ?? FÖRFATTARE. ”Böcker är livet. Intressant­a och värdefulla”, säger Birgitta som varit med och givit ut sex böcker under sin tid i Långaryds hembygdsfö­rening.
Bild: CARL POTVIN JOHANSSON FÖRFATTARE. ”Böcker är livet. Intressant­a och värdefulla”, säger Birgitta som varit med och givit ut sex böcker under sin tid i Långaryds hembygdsfö­rening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden