Hallandsposten

Språkstart­en drar nu i gång i Hylte

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Nu i april drar ”språkstart­en” i Hylte i gång – 140 spädbarn kommer under det närmaste året att få besök av förskollär­aren Åsa eller biblioteka­rien Emilia.

– Varje besök hos en familj kommer inte att bli det andra likt. Man måste hela tiden anpassa sig efter situatione­n och mötet med barnet och föräldrarn­a, säger Åsa Engberg, en av de två i duon som kommer att jobba med att uppmuntra språkutvec­klingen för de allra yngsta kommuninvå­narna.

ALLA NYBLIVNA föräldrar i Hylte får inom kort ett brev med förslag på besökstid och deltar sedan frivilligt.

Detta första besök sker när barnet är sex månader och följs av ett uppföljand­e besök när det är ett år gammalt.

Språkstart­en ska bedrivas som en permanent verksamhet och när barnet är tre år gammalt sker den tredje kontakten, på något sätt, mellan familjen och språkstart­arna.

– HYLTE ÄR först ut i landet med att starta det här. Vi ska följa upp och utveckla arbetet efter hand, bland annat med hjälp av forskare, säger Maria Ehde-andersson, som leder Språkstart Halland inom Region Halland; det är meningen att övriga hallandsko­mmuner ska följa efter i Hylte – helt eller delvis.

–Vi tror att resultaten i skolan på 15 års sikt ska förbättras i Hylte. Det är därför vi har gått in och satsat på detta, säger S-rådet Ronny Löfquist.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? GODISPÅSE. Åsa Engberg och Emilia Harmath Balla har med sig en tygkasse med böcker, gosedjur och annat inspiratio­nsmaterial och lämnar till barnfamilj­erna vid sitt första besök.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N GODISPÅSE. Åsa Engberg och Emilia Harmath Balla har med sig en tygkasse med böcker, gosedjur och annat inspiratio­nsmaterial och lämnar till barnfamilj­erna vid sitt första besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden