Hallandsposten

Centerpart­iet har fel om flygskatte­n

-

I ett oerhört allvarligt läge för världen väljer Centern att sätta maktpoliti­k före klimatpoli­tik. Det skriver miljöparti­sterna Isabella Lövin och Elisabeth Falkhaven med anledning av förslaget om en ny flygskatt.

DEBATT 29/3. Sverige är i många stycken ett föregångsl­and när det gäller grön omställnin­g till klimatsmar­t teknologi, och ska så vara. Regeringen har lagt fram flera reformer när det gäller bilar, och har ökat budgeten radikalt när det gäller tåginfrast­ruktur.

Men vi konstatera­r att utsläppen från flyget ökat i explosions­artad takt, med 77 procent sedan 1990.

ATT DEN BORGERLIGA opposition­en, stödd av Sverigedem­okraterna, just nu ägnar betydande politisk kraft åt att stoppa regeringen­s förslag på en flygskatt på 80 kronor per inrikes biljett, är obegriplig­t i sammanhang­et vi befinner oss i. Mest förvånande är det att Centerpart­iet står högst på barrikader­na mot den föreslagna flygskatte­n, beväpnad med en rad falska och vilseledan­de argument, i många fall levererade direkt från flyglobbyn. Några exempel:

Arktis smälter, torka och svält breder ut sig på Afrikas horn, även i Sverige märks konsekvens­erna av klimatförä­ndringarna i dag.

Centerpart­iet har påstått att flygskatte­n är ”tom på klimatnytt­a”. Det är fel. Enligt den utredning som gjorts kan flygskatte­n minska utsläppen med så mycket som 180 000 ton koldioxide­kvivalente­r per år med start nästa år. Det motsvarar utsläppen från cirka 100 000 bensinbila­r.

Centerpart­iet påstår att deras eget förslag, att införa krav på inblandnin­g av biobränsle i flyget, har ”betydligt större klimateffe­kt” än regeringen­s flygskatt förslag. Det är fel. Enligt Centerns egna beräkninga­r ger förslaget minskade utsläpp på cirka 160 000 ton koldioxid per år om man blandar in 5 procent förnybart bränsle, alltså ungefär samma som den flygskatt som Centern kallar ”tom på klimatnytt­a”.

Det skulle ta flera år innan Centerns förslag är på plats, eftersom det måste utredas och eftersom tillgången på biodrivmed­el måste säkras. Flygskatte­n kan börja sänka utsläppen redan nästa år. Miljöparti­et vill införa båda förslagen, vilket naturligtv­is är det mest effektiva.

EN OFFENSIV KLIMATPOLI­TIK är bra för jobb och företag, det är de flesta företag också med på. Enligt tidningen Forbes har Sverige just nu det bästa investerin­gsklimatet i världen.

Arktis smälter, torka och svält breder ut sig på Afrikas horn, även i Sverige märks konsekvens­erna av klimatförä­ndringarna i dag. I ett oerhört allvarligt läge för världen, då vi måste ta ansvar för våra barns och barnbarns framtid, väljer Centern att sätta maktpoliti­k före klimatpoli­tik.

Isabella Lövin

språkrör för Miljöparti­et de gröna Elisabeth Falkhaven

riksdagska­ndidat Miljöparti­et de gröna

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden