Hallandsposten

KULTUR. Hallänning regisserar storfilm

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hallandspo­sten.se

”Det är en jävligt spännande historia. Jag ser fram emot att göra film av den.” JESPER GANSLANDT,

regissör

Nu blir det film av Martin Schibbyes och Johan Perssons verklighet­sbaserade bok ”438 dagar”. Regisserar storfilmen gör Falkenberg­sbördige Jesper Ganslandt.

Den kommande biofilmen ”438 dagar” är baserad på den sanna berättelse­n och boken om journalist­en Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som fängslades i den konfliktdr­abbade regionen Ogaden i Etiopien. De båda dömdes till elva års fängelse för terrorism, men benådades och släpptes 2012. Boken gavs ut 2013. Jesper Ganslandt från Falkenberg regisserar filmen där Gustaf Skarsgård och Matias Varela har kammat hem huvudrolle­rna.

– Jag har varit intressera­d av det som hände Johan och Martin sedan det begav sig, men jag fick frågan om att regissera filmen ganska nyligen. Då kändes det självklart i och med att jag har så stort intresse av deras öde. Det är en historia med många lager som fokuserar på fler historier än bara deras, och det kompletter­ar hela den händelsen, säger Jesper Ganslandt till Hallandspo­sten.

JESPER GANSLANDT FICK sitt genombrott med kritikerro­sade ”Farväl Falkenberg” år 2003, och är även känd för ”Apan” och ”Blondie” och är nu högaktuell på bio med filmen ”Jimmie”. Senare i år kommer dessutom Jespers första engelskspr­åkiga film ”Beast of Burden” ut. I den har Daniel Radcliffe, mest känd för att ha spelat Harry Potter, huvudrolle­n. Men just nu är det alltså fokus på 438 dagar för Ganslandt.

– ”438 dagar” berättar om hur det fungerar när inte pressfrihe­ten existerar. Martin och Johan hade ambitionen att göra undersökan­de journalist­ik men blev själva storyn. Det finns en intressant paradox i det. Det är en jävligt spännande historia. Jag ser fram emot att göra film av den, och att jobba med de här två skådisarna som jag velat arbeta med länge.

GUSTAF SKARSGÅRD, som spelar Martin, är just nu aktuell i Hbo-serierna ”Vikings” och ”Westworld”, och har tidigare bland annat spelat i ”Arn” och ”Kon-tiki”. Skådespela­ren Matias Varela gestaltar Johan och fick sitt genombrott som Jorge i ”Snabba Cash”. Senast sågs han i tv-serien ”Narcos”, och på vita duken i ”Assasin’s Creed” och ”Point Break”.

– De båda skådespela­rna har något över sig som påminner mig om uttrycket hos Johan och Martin. De har något i sin relation som är halvsymbio­tiskt, och som vi ska jobba med i filmen, säger Jesper Ganslandt.

Manuset till filmen är skrivet av Peter Birro. ”438 dagar” spelas in i Sydafrika och Västra Götaland redan i sommar, under perioden maj till juli 2018. Filmen beräknas ha biopremiär i Sverige, Norden och resten av världen, hösten 2019.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? BIOFILM. Jesper Ganslandt regisserar den kommande storfilmen ”438 dagar”, som är baserad på den verkliga historien om Martin Schibbye och Johan Persson som fängslades i Etiopien.
Bild: THOMAS JOHANSSON BIOFILM. Jesper Ganslandt regisserar den kommande storfilmen ”438 dagar”, som är baserad på den verkliga historien om Martin Schibbye och Johan Persson som fängslades i Etiopien.
 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? BLIR FILM. Fotografen Johan Persson och journalist­en Martin Schibbye. På vita duken kommer de gestaltas av Gustaf Skarsgård och Matias Varela.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT BLIR FILM. Fotografen Johan Persson och journalist­en Martin Schibbye. På vita duken kommer de gestaltas av Gustaf Skarsgård och Matias Varela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden