Hallandsposten

Djuric fiskar efter toppstrid med Gais

- Carl fredrik johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Under de senaste säsongerna har det mest blivit torsk för ”Makrillarn­a”. Men i år verkar Gais vara redo att simma med de stora fiskarna i Superettan. – Vi är väldigt positiva, säger Dusan Djuric.

SUPERETTAN

2 dagar kvar.

Sjua, elva, elva, åtta och nia – det är Gais slutplacer­ingar i Superettan sedan det klassiska Göteborgsl­aget ramlade ur Allsvenska­n 2012. I höstas skiljde det bara en poäng ned till negativt kvalspel.

2018 har börjat desto bättre. Gais vann en svår cupgrupp innehållan­de bland annat allsvenska Elfsborg och Hammarby – och i genrepet i söndags besegrades Trelleborg­s FF, nykomling i storserien, med 2–1.

I SUPPORTERL­EDEN PRATAS det om att ”Makrillarn­a” spelar en bättre fotboll än på många, många år. Till och med bättre än när man slutade femma i Allsvenska­n 2011.

Dusan Djuric, den Champions League-meriterade förre Halmstads Bk-mittfältar­en som laddar för sin andra säsong i grönt och svart, vidimerar den positiva känslan kring Gamla Ullevi och träningsan­läggningen Gais-gården.

– Om man jämför med förra året så är det jättestor skillnad, säger han.

DEN KANSKE ENSKILT viktigaste faktorn är nye tränaren Bosko Orovic, som tog över efter Benjamin Westman i somras. Nu har Orovic, tidigare i bland annat Utsikten, fått en hel vinter på sig att sätta sin egen prägel på laget.

– Ofta när tränare kommer in så ändrar de lite här och där. Men Bosko har både ändrat spelsätt och tagit in en helt ny startelva nästan, och han har gjort det jättebra hittills. Det märker man på lagsammanh­ållningen också – han har valt gubbar som är bra fotbollssp­elare, men som också är jättebra människor. Han har fått in en väldigt bra mix av allt och det syns på planen, menar Dusan Djuric.

SJÄLV ÄR DJURIC en av två ”tior” på innermittf­ältet i en 3–5–2-uppställni­ng. Ett uppdrag som passar honom perfekt.

– Bosko har gett mig en roll där jag känner mig ganska fri. Defensiven måste jag sätta, men offensivt får jag göra lite vad jag vill och det trivs jag väldigt bra med.

Djuric missade ett par veckor av försäsonge­n på grund av sjukdom, men var tillbaka i genrepet. Han fick höga betyg i cupspelet – och gjorde även ett drömmål från halva planen mot Elfsborg i Borås.

Samtidigt fyller han 34 år nästa * Ålder: 33 år.

* Längd/vikt: 181 cm/77 kg.

* Klubb: Gais.

* Plats i laget: Mittfältar­e.

* Tröjnummer: 20.

* Tidigare klubbar: Halmstads BK (–2007), FC Zürich, Schweiz (2007– 12), FC Valencienn­es, Frankrike (2012–14), Odense BK, Danmark (lån 2013–14), FC Aarau. Schweiz (2014–15), Dalkurd FF (2016).

* Meriter: Åtta A-, 21 U21- och tre U17-landskampe­r för Sverige. Schweizisk mästare 2009.

* Aktuell: Mittfältsp­rofil i Gais, som begår Superettan-premiär hemma mot Jönköpings Södra på söndag. gång och har fått ett skräddarsy­tt program av Bosko Orovic för att inte slita mer än nödvändigt på kroppen.

– Han är väldigt försiktig med mig och nu under försäsonge­n har jag fått lite extra ledigt. Det är ingen stor grej, men han har tålamod med mig eftersom jag är lite äldre nu.

I PREMIÄREN PÅ påskdagen kommer fjolårsall­svenska Jönköpings Södra till Gamla Ullevi.

Så hur bra är Gais i år?

– Vi har inte pratat några målsättnin­gar ännu inom laget utan vi har bestämt oss för att ta varje match för sig. Det vi koncentrer­ar oss nu på är att vinna mot Jönköping och det tycker jag är helt rätt också. Så klart vill vi tillhöra toppen – men en match i taget, säger Dusan Djuric.

Hur ser din tänkbara toppstrid ut?

– Av vad man har sett och hört så verkar Helsingbor­g vara väldigt starka. Och Halmstad är Halmstad – det är en jättebra klubb och de ska också vara i Allsvenska­n, de har inte i Superettan att göra. Men nu är de där och de är så klart också favoriter. Vi mötte ju dem i en träningsma­tch där det blev 1–1 och de verkar ha ett väldigt bra lag och något nytt på gång med Igor (Krulj, tränaren).

 ?? Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK/BILDBYRÅN ?? GRÖSVART PROFIL. Champions League-meriterade förre Hbk-stjärnan Dusan Djuric (till vänster) har en central roll i Gais, som är mer betrott än på flera år.
Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK/BILDBYRÅN GRÖSVART PROFIL. Champions League-meriterade förre Hbk-stjärnan Dusan Djuric (till vänster) har en central roll i Gais, som är mer betrott än på flera år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden