Hallandsposten

Förskolan har nu platser – i Haverdal

HALMSTAD: Kommunen håller på att beta av förskolekö­n. Men många familjer får oskäliga erbjudande­n, då de hänvisas till en förskola i Haverdal.

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se HALMSTAD

Bristen på förskolepl­atser är nu under kontroll, men det finns fortfarand­e stadsdelar som inte kan ta in några nya barn alls. Enelyckan i Haverdal är den enda förskolan som har ett överskott på platser.

Halmstads kommun förvarnade i december i fjol att det skulle råda brist på förskolepl­atser under våren. Mellan 150 och 200 barn riskerade att bli utan plats och kommunen skulle inte uppfylla platsgaran­tin.

– Alla barn i kön för januari till juli har fått ett erbjudande, men inte alltid i rätt tid och på rätt plats, säger Hanna Netterberg, enhetschef på planerings­avdelninge­n.

I dag håller man nästan garantitid­en, konstatera­r barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Tove Bergman (MP) – men många föräldrar erbjuds förskolepl­ats för sina barn i områden som ligger orimligt långt bort från hemmet.

– Det blir kanske inte i det område där de bor. Haverdal är till exempel inte ett realistisk­t alternativ för de flesta, menar Tove Bergman.

Enelyckan i Haverdal är i dag den enda förskola i kommunen som har ett överskott på platser. Här frigjordes många platser när Harplinge förskola invigdes den 6 april.

– När Harplinge förskola öppnade kunde vi flytta hem en del barn som gått tillfällig­t i Haverdal, säger Tove Bergman.

OMKRING 60 BARN som bor i centrum eller andra områden där det råder platsbrist har erbjudits plats på Enelyckans förskola. Alla dessa har sitt garantidat­um mellan maj och juli. Ett fåtal centrumfam­iljer har tackat ja.

De stadsdelar som inte har några lediga platser alls är just nu Andersberg, Trönninge, Kärleken, Furulund, Centrum och Söndrum.

– Det beror på att vi har en ökning av antalet barn i förskoleål­dern i dessa områden samtidigt som vi har svårt att hitta tomter att bygga permanenta förskolor och placera tillfällig­a förskolor på, säger Tove Bergman.

Några områden: Fyllinge, Getinge, Vallås, Gullbrands­torp och Oskarström, klarar av sin egen förskolekö, men har inte kapacitet att ta emot barn från andra områden.

Barn- och ungdomsför­valtningen använder termer som skäliga och oskäliga erbjudande­n.

– Ett skäligt erbjudande är om du bor i Furulund och erbjuds plats på Nyhem, som angränsar till Furulund. Men om du erbjuds plats i Trönninge är det att oskäligt erbjudande, säger Hanna Netterberg på planerings­avdelninge­n.

Ungefär 110 familjer har under våren fått ett oskäligt erbjudande och har valt att skjuta upp förskolest­arten för sitt barn till i höst.

– När vårdnadsha­vare fått vetskap om att man inte får den plats som önskats har man själv valt att flytta fram sitt inskolning­sdatum till hösten 2018. Detta innebär att puckeln flyttats framåt i tid, förklarar Hanna Netterberg.

DESSUTOM VISADE kommunens befolkning­sprognos för 2017 ett högre antal 1-5-åringar, cirka 75 fler, än vad utfallet blev för hösten 2017 och våren 2018.

Barn- och ungdomsnäm­nden vill se över kommunens planering av förskolepl­atser. I stället för att titta på kalenderår, vill man arbeta halvårsvis.

– Behovet av platser varierar under året. I januari till maj är det alltid svårast för oss att erbjuda platser, resten av året klarar vi köerna. De nya platserna måste stå klara i början av ett år, säger Tove Bergman.

I augusti är det lättast för då frigörs ett stort antal förskolepl­atser när årets sexåringar börjar förskolekl­ass.

– Under hösten finns det platser för alla. Det är däremot inte säkert att man kan få sitt förstahand­sval, konstatera­r Tove Bergman.

 ?? Bild: VIVEKA HEDBJÖRK ?? HAR LEDIGA PLATSER. Omkring 60 barn som bor i centrum eller andra områden där det råder platsbrist har erbjudits plats på Enelyckans förskola i Haverdal.
Bild: VIVEKA HEDBJÖRK HAR LEDIGA PLATSER. Omkring 60 barn som bor i centrum eller andra områden där det råder platsbrist har erbjudits plats på Enelyckans förskola i Haverdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden