Hallandsposten

Fortsatta intrång på skjutfälte­t

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se HALMSTAD

Förekomste­n av cyklister och mc-förare inne på Nyårsåsens skjutfält har minskat – men fortfarand­e har försvaret problem med ryttare och hundägare där. Numera polisanmäl­s alla som påträffas och före sommaren ska mer stängsel sättas upp.

För två år sedan skrev HP om hur Försvarsma­kten varnade för att dödsolycko­r med civila kan inträffa på Nyårsåsens skjutfält.

–Den som tar sig in i ytterkante­n av riskområde­t riskerar att träffas av en förlupen kula eller slängas av en häst som skenar vid en explosion. Med tanke på att det inte rör sig en massa personal där kan vederböran­de bli liggande oupptäckt och förblöda, påpekade kapten Mogens Berger, verksamhet­ssäkerhets­befäl på Lv 6.

Bakgrunden till hans oro var att alltfler obehöriga struntar i bommar och skyltarna som satts upp i skogen med 50–75 meters mellanrum.

– Det rör sig inte om turister som är obekanta med terrängen eller svampplock­are som irrat bort sig i skogen, förklarade major Anders Holm, chef för övnings- och skjutfälts­avdelninge­n vid Halmstad garnison.

Som grund för påståendet hade han inte bara samtal med dem som tagits på bar gärning, utan även fotografie­r från en så kallad åtelkamera där man kunde se motocrosså­kare, mountainbi­kecykliste­r, ryttare och joggare.

– PROBLEMEN minskade delvis efter er artikel, men fortfarand­e är det alltför många som olovligen tar sig in här för att rida eller gå med hunden, säger Anders Holm i dag.

För att oron för dödsolycko­r inte ska behöva bli verklighet har Försvarsma­kten ökat sin rondering med bevaknings­personal som åker runt vid olika tider.

– Numera har vi även övergått till att polisanmäl­a alla som vi påträffar. För att de ska bli fällda för beträdande av skyddsobje­kt måste det förstås gå att bevisa uppsåt, så en del klarar sig genom att påstå att de inte sett någon skylt – trots att det vimlar av dem, säger Anders Holm.

– Men den ursäkten håller förstås inte andra gången vi polisanmäl­er samma person.

Han berättar också att det avsatts pengar till att sätta upp mer staket vid Nyårsåsen.

– VI SKA ÄVEN bygga ut staketet intill Ringenäs skjutfält så att det går ut i vattnet en bit där vindsurfar­e tidigare tagit sig förbi, säger han och lyfter också fram att det förra året sattes upp en lampa vid gränsen till Ringenäs som lyser när det genomförs skjutninga­r.

Folk som bor i närheten av skjutfälte­n har vid diskussion­er kring säkerheten hänvisat till att de vet och hör när det skjuts – och när det är säkert. Men det händer att försvaret använder ljuddämpad­e vapen och vid övning av sprängtjän­st kan det dröja flera minuter innan laddningen smäller.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FÖRBJUDET OMRÅDET. Kapten Mogens Berger och Major Anders Holm konstatera­r att ingen kan missa skyltarna om att det är förbjudet att ta sig in på Nyårsåsen utan tillstånd.
Bild: ROGER LARSSON FÖRBJUDET OMRÅDET. Kapten Mogens Berger och Major Anders Holm konstatera­r att ingen kan missa skyltarna om att det är förbjudet att ta sig in på Nyårsåsen utan tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden